c S

Matični odbor vlado in DZ poziva k nadaljevanju ukrepov za izboljšanje uspešnosti pravosodja

06.05.2015 08:02 Ljubljana, 05. maja (STA) - Odbor DZ za pravosodje po današnji seznanitvi z ugotovitvami Evropske komisije v tretjem pregledu stanja v pravosodju za Slovenijo poziva vlado, naj tako izvršilna kot zakonodajna oblast nadaljujeta z dosedanjimi ukrepi, ki so pripeljali do trenda izboljševanja uspešnosti pravosodja. Te ukrepe naj se po potrebi nadgrajuje, so še sklenili poslanci.

Evropska komisija je v pregledu ocenila, da se je v minulih treh letih v Sloveniji že tako nizka stopnja zaznane neodvisnosti pravosodja še poslabšala. Kot pozitivno je komisija pri Sloveniji izpostavila njen napredek pri zmanjšanju sodnih zaostankov v nekazenskih zadevah.

Slovenija analizo po besedah ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča pozdravlja, saj da postavlja ogledalo od zunaj in pomagalo, kam usmeriti reformne projekte. A kot pravi, je treba vseeno relativizirati nekatere očitke.

Glede visokega števila sodnikov na številko prebivalcev Klemenčič sicer pravi, da jih imamo preveč v razmerju do drugega strokovnega osebja, vendar njihovo število zadnja leta pada. Poleg tega ima Slovenija relativno preprost in pregleden sodni sistem. V mnogih drugih državah pa obstajajo številni organi, ki opravljajo sodne funkcije, a se jih ne šteje med sodno osebje. V Avstriji je tak primer upravnih in prizivnih sodišč, je pojasnil.

Obenem pri nas sodniki odločajo o mnogih zadevah, denimo zapuščinskih in zemljiškoknjižnih, o katerih v tujini odločajo drugi organi, denimo notarji. Prav tako je Slovenija ena redkih držav, ki je v zadnjih letih zniževala sredstva za pravosodje, je spomnil.

A kljub temu je trend učinkovitosti delovanja sodstva in zmanjševanja sodnih zaostankov po njegovem pozitiven. In z delom bodo nadaljevali, napoveduje. Prioriteta je povečanje transparentnosti delovanja pravosodja, že letos nameravajo začeti z objavami sodb na spletu, je napovedal.

Hitrost sojenja je povezana tudi s sodno mrežo in optimalnim načinom vodenja, nekaj manjših korakov so s sprejetjem prvega svežnja pravosodne zakonodaje že storili, je našteval minister. Ob tem verjame, da si bodo s sodnim svetom in vrhovnim sodiščem prišli blizu glede vzpostavljanja enotnega prvostopenjskega sodnika. Čaka jih tudi sprejem strategije razvoja sodnega sistema, je še omenil.

Predsednik sodnega sveta Janez Vlaj se je strinjal, da stanje v pravosodju ni nikoli tako, da bi lahko rekli, da so želeni cilji doseženi. Zato tudi sam opozarja na vzpostavitev strategije na področju sodstva.

V sicer krajši razpravi je poslanec SDS Vinko Gorenak pozdravil napoved objave sodb na spletu. Ministrove napovedi gredo po njegovem v pravo smer, a od ministra pričakujejo še veliko več. Njegov strankarski kolega Franc Breznik prav tako ocenjuje, da potrebujemo resne reforme brez lepotnih popravkov.

Tudi po besedah poslanke SMC Jasne Murgel, sicer nekdanje sodnice, iz poročila jasno izhaja, da našo državo na sodnem področju čaka še veliko dela.

SDS, ki je tudi predlagal sejo, je predlagal še dva svoja sklepa, a so jih poslanci zavrnili in namesto tega sprejeli koalicijskega o pozivu k nadaljevanju ukrepov. Za SDS je tak sklep "potuha, da se nič ne naredi".