c S

Odbor ob obstrukciji treh članov podprl dodatno zaščito žrtev nasilnih kaznivih dejanj

05.05.2015 16:08 Ljubljana, 05. maja (STA) - Odbor DZ za pravosodje podpira predlog novele zakona o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU, namenjene dodatni zaščiti žrtev nasilnih kaznivih dejanj. Seja je sicer potekala ob obstrukciji poslancev iz ZaAB in SDS, saj odbor ni sprejel sklepa, naj se sejo prekine in nanjo pozove predstavnika vrhovnega državnega tožilstva.

Državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Darko Stare je v imenu predlagatelja poslancem pojasnil, da gre za prvo novelo tega zakona, ki pa ni sistemske narave, temveč gre le za implementacijo direktive Evropskega parlamenta in Sveta o zaščiti.

Bistveni ukrep predloga novela je dodatna zaščita žrtev nasilnih kaznivih dejanj, ko te žrtve po notranjem pravu uživajo posebne ukrepe za svojo zaščito, denimo prepoved približevanja zaradi nasilja v družini. Če bo novela sprejeta na seji DZ, bodo žrtve te ukrepe lahko uživale tudi v drugih članicah EU. Sama novela sicer ne prinaša dodatnih finančnih posledic, je še povedal Stare.

Poslanske razprave ni bilo, je pa namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar pozdravila predlog novele, saj da se z njo nadgrajuje sistemsko ureditev zaščite žrtev nasilnih kaznivih dejanj.

Je pa bilo burno še samim začetkom obravnave novele. Nekatere poslance je razburilo, da na sejo ni prišel generalni državni tožilec Zvonko Fišer, čeprav je vrhovno državno tožilstvo bilo vabljeno na sejo. S tožilstva so namreč poslali opravičilo.

Vinko Gorenak (SDS), ki je tudi predlagal 15-minutno prekinitev seje, da se nanjo prikliče predstavnika vrhovnega državnega tožilstva, je spomnil, da tožilstvo mnogokrat kritizira aktualno zakonodajo, ko pa se ta sprejema, jih na odboru ni. Če Fišer na sejo ne more, pa lahko kakšen drug predstavnik tožilstva pride v državni zbor, je razmišljal. A Fišer "enostavno ignorira državni zbor".

Tudi njegova strankarska kolegica Eva Irgl je opozorila, da se stalno soočajo s tem, da vrhovno državno tožilstvo "enostavno tolerira državni zbor".

Da pri Fišerjevi odsotnosti ne gre le za vprašanje pravne podlage za njegovo prisotnost, ampak tudi za vprašanje izkazovanje odnosa do državnega zbora, menijo tudi v ZaAB in ZL. Matej Tašner Vatovec (ZL) je opozoril, da bodo danes sprejeli akt, ki ga bodo morali državni organi izvajati, zato je prav, da se z njimi pogovarjajo.

Jani Möderndorfer (ZaAB) se je ravno tako vprašal, zakaj predstavniki nekaterih organov vedno pridejo, drugi pa ne. Prepričan je, da, bi se morala predsednica odbora Bojana Muršič (SD) na to odzvati in braniti integriteto odbora.

Predsednica odbora je poslancem odvrnila, da so tožilstvu poslali vabilo, a so se opravičili. Poslanca SMC Jasna Murgel in Igor Zorčič pa sta opozorila, da nimajo pravne podlage, s katero bi zahtevali navzočnost zainteresirane javnosti, prav tako pa nimajo nobenih vzvodov za prisilno privedbo povabljenih.

Ker predlog o prekinitvi ni bil izglasovan, so opozicijski poslanci opozorili, da se s tem legitimira nenavzočnost na sejah, Gorenak, Irglova in Möderndorfer pa so sejo tudi protestno zapustili.