c S

Kmalu znano, koliko pripomb na davčne blagajne bo upoštevanih

14.04.2015 10:21 Ljubljana, 14. aprila (STA) - Priprave na uvedbo davčnih blagajn, ki naj bi v proračun prinesle dodatnih 100 milijonov evrov prihodkov letno, so v polnem teku. Javna obravnava osnutka zakona je že končana, zdaj pa na finančnem ministrstvu preučujejo prejete pripombe in pripravljajo končni predlog. Ta naj bi bil nared do konca meseca.

Znano je, da namerava vlada davčne blagajne, ki bodo podatke o izdanih računih pri plačilih z gotovino pošiljale prek interneta neposredno na finančno upravo, od česar je mogoče pričakovati manj utajenih davkov, uvesti s 1. oktobrom.

Predlog zakona o potrjevanju računov, s katerim se predvideva uvedba davčnih blagajn, so na finančnem ministrstvu pripravili v začetku mara. Do prvega tedna aprila je bil v javni razpravi.

Prejeli so veliko pripomb, ki jih zdaj preučujejo, je konec prejšnjega tedna socialnim partnerjem na seji Ekonomsko socialnega sveta povedala državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar. Napovedala je, da bo končni predlog zakona pripravljen predvidoma do konca meseca.

Davčne blagajne bodo obvezne za vse ponudnike blaga in storitev, ki poslujejo z gotovino, a ti nad njimi niso navdušeni. Tako trgovska podjetja kot obrtniki in podjetniki opozarjajo na nove administrativne obremenitve, bojijo se tudi višjih stroškov.

Ne verjamejo namreč ocenam Finančne uprave RS (Furs), da se bodo stroški zavezancev glede na to, ali že zdaj uporabljajo računalniške registrske blagajne in imajo možnost dostopa do interneta, gibali od nič do približno 300 evrov.

Na Trgovinski zbornici Slovenije so izračunali, da bo povprečen srednje velik trgovski sistem samo nadgradnja blagajniškega sistema stala do 10.000 evrov. Če bo moralo stroške njihove uvedbe kriti gospodarstvo, potem jih na zbornici ne podpirajo.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je v pripombah na osnutek zakona zapisala, naj stroške uvedbe davčnih blagajn, vključno s stroški interneta, vzdrževanja in nabave potrebne strojne opreme pri zavezancih, v celoti financira država oz. jih da zavezancem v brezplačen najem. Kot alternativo pa na OZS predlagajo stoodstotno olajšavo za nakup elektronskih naprav oz. blagajn.

Davčne blagajne po oceni zbornice ne bodo pomembno prispevale k zmanjšanju sive ekonomije, a če napovedi o večjih proračunskih prihodkih držijo, potem se jim zdi smiselno zmanjšati obdavčitev vsaj brezalkoholnih pijač v gostinstvu. Kazalo pa bi znižati davčne stopnje v vseh panogah, kjer se ugotavlja največ davčnih kršitev, saj bo le tako mogoče pričakovati prostovoljno plačevanje davkov, pravijo na OZS.