c S

Danes pričakovati slovo dveh ministrov

09.04.2015 08:08 Ljubljana, 09. aprila (STA) - DZ bo danes na izredni seji odločal o predlogu premierja Mira Cerarja za razrešitev obrambnega ministra Janka Vebra. Čeprav kaže, da bodo poslanci predlog večinsko podprli, Veber vztraja, da odstopil ne bo. DZ se bo seznanil tudi z odstopom ministrice za izobraževanje Klavdije Markež, s čimer bo funkcija prenehala tudi njej.

Cerar predlaga Vebrovo razrešitev zaradi njegovih navodil obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo glede analize posledic privatizacije Telekoma. Kot je navedel v predlogu, je Veber objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje omenjene službe.

Veber pa trdi, da je ravnal zakonito. Svoje stališče bo zagovarjal do konca in, kot je znova zagotovil v sredinih Odmevih na Televiziji Slovenija, ne bo odstopil. Kot je dejal, se počuti izigranega. A hkrati, kot zagotavlja, nikakor ne pričakuje, da bi skupaj z njim vlado zapustila tudi stranka SD, katere podpredsednik je. Je pa napovedal, da se bo v primeru razrešitve vsekakor vrnil v poslanske klopi.

Seja DZ se bo začela ob 13. uri, dopoldne bo namreč na svoji seji zasedala še vlada. Za razpravo o Vebrovi usodi je v DZ predvidenih skoraj sedem ur. Na kolegiju predsednika DZ se je odprlo tudi vprašanje, ali bi vsaj del seje zaprli za javnost. Predsednik DZ Milan Brglez je opozoril, da lahko o tem odločijo šele na seji.

DZ se bo že na začetku seje seznanil z odstopom Markeževe z ministrske funkcije, kot tudi s prenehanjem njene poslanske funkcije, saj se je odrekla vrnitvi v DZ. Markeževa iz politike odhaja po javno objavljenih očitkih, da je njeno magistrsko delo plagiat.