c S

14. avgust vlada razglasila za dan solidarnosti in dela prost dan

08.08.2023 13:33 Kdor ima še streho nad glavo, bo dobil finančno pomoč, tistim, ki jim je ujma vzela dom, pa bodo skušali zagotoviti nadomestnega, je napovedal Robert Golob. Vlada je 14. avgust razglasila za prost dan.

"Vlada se je odločila, 14. avgust bo dan solidarnosti. Dan, ko bo cela Slovenija stopila skupaj in ko bo vsak od nas po svojih močeh prispeval svoj delež," je na Instagramu sporočil premier Robert Golob. "Želimo, da Slovenija te težke in naporne dni zaključi v duhu solidarnosti. Da pomagamo znancu, sosedu, prijatelju, vsem, ki so jih prizadele hude poplave," je ob tem še pripisal videoobjavi.

V ponedeljek je sicer v Odmevih Golob pojasnil, da bo škoda precej višja od prvotnih ocen: "Če smo v soboto ocenjevali, da bi bila škoda lahko nekaj 100 milijonov, danes merimo škodo v milijardah, vemo, da bo več milijard evrov. Morali bomo narediti vse, postrgati povsod, kjer se bo dalo, če bomo želeli to škodo sanirati na učinkovit način. Morali bomo narediti rebalans." Dodal je, da bodo že danes na seji vlade obravnavali rebalans za letošnje leto, saj morajo že letos zagotoviti nekaj 100 milijonov evrov.

Samo za intervencije bo vlada namenila več kot 100 milijonov evrov, je pojasnil, finančno pomoč pa bodo dobile tudi fizične osebe, a ne neposredno, ampak prek humanitarnih organizacij. Tem je vlada že v soboto nakazala 10 milijonov evrov.

Postopek bo po premierjevih pojasnilih zastavljen tako, da bodo morali ljudje najprej prijaviti škodo, ki je nastala v njihovih domovih (če ti še stojijo): "To škodo prijavijo občinskim komisijam. /./ V teh komisijah so tudi predstavniki CSD-jev, socialnih organizacij in humanitarnih organizacij, komisije so tiste, ki pripravijo ne samo kriterije, ampak tudi to, kdo je upravičen do koliko sredstev. Potem gre ta seznam k humanitarnim organizacijam, ki sredstva neposredno prenakažejo ljudem."

"S tem ko uporabimo ta mehanizem, ki deluje preizkušeno, se izognemo plačilu dohodnine, ki bi jo sicer moral vsak, ki bi prejel darilo, višje od neke vrednosti, plačati. Ta sredstva bomo povečevali, dokler ne bo prišla pomoč do vseh," je zagotovil.

V ponedeljek so se pristojni prvič pogovarjali tudi o sistemu nadomestne gradnje. "Občine priskrbijo zemljišče in poskrbijo na račun države za komunalno opremljanje teh zemljišč. Potem država postavi nadomestne objekte za tiste, ki so izgubili streho. Ti objekti bodo tipski. Šli bomo v partnerstvo s slovenskimi proizvajalci montažnih hiš. Tam, kjer so potrebni, jih bomo postavili in jih dali na razpolago ljudem," je zamisel razložil Golob in zagotovil, da gradnja ne bo trajala dolgo, ampak "nekaj mesecev". "Do takrat bodo ti ljudje, ki so brez strehe, ostali finančno pokriti od države," je še dejal.

Vlada bo danes na seji ob predlogu rebalansa obravnavala aktualne razmere na najbolj prizadetih območjih in paket nujnih ukrepov za izvedbo sanacije, tako v podjetjih, pri infrastrukturi kot pri ljudeh.


>> Več: Tistim, ki so ostali brez vsega, nadomestne gradnje, za druge finančna pomoč