c S
Za odvetniške storitve med občinami največ namenja ljubljanska 07.04.2015 07:52 Ljubljana/Maribor/Celje, 05. aprila (STA) - Slovenske mestne občine za odvetniške storitve namenjajo precejšnja sredstva. Rekorderka je ljubljanska občina, ki je v letih od 2012 do 2014 za to porabila 2,6 milijona evrov. Da bi znižali stroške za odvetniške storitve, v večini mestnih občin razmišljajo o uvedbi občinskih pravobranilcev.

Mestna občina (MO) Ljubljana je za storitve odvetnikov, izvedencev, tolmačev in notarjev v letu 2012 namenila skoraj 915.000 evrov, leto kasneje skoraj 882.000 evrov, lani pa več kot 866.000 evrov. Na drugi strani lestvice je MO Slovenj Gradec, ki je v letih od 2012 do 2014 za tovrstne storitve odštela nekaj manj kot 13.000 evrov.

Precejšen znesek, dober milijon evrov, so v omenjenem obdobju za pravno svetovanje namenili tudi v Kopru. V kranjski občini pa so za sodne stroške, storitve odvetnikov, sodnih izvedencev in notarjev, vključno s plačilom sodnih taks in pravdnih stroškov, porabili malo več kot pol milijona evrov.

Skoraj 350.000 evrov so za tovrstne storitve namenili v MO Nova Gorica, medtem ko so Mariborčani zapravili okrog 244.000 evrov. Nekaj manj - dobrih 221.000 evrov - pa so za te stroške namenili Celjani.

Skromnejši so bili na Ptuju, kjer so v letih 2012-2014 za odvetniške storitve plačali nekaj manj kot 120.000 evrov, in v Murski Soboti, kjer so za odvetnike namenili nekaj več kot 91.000 evrov. Zelo varčni pa so Novomeščani, ki so odvetnikom v treh letih plačali 55.000 evrov ter Velenjčani, ki so v ta namen porabili slabih 20.000 evrov.

Mestne občine so največ denarja odvetnikom namenile za zastopanje na sodiščih, pravno svetovanje, tožbene zahtevke in denacionalizacijske postopke.

Da bi znižale stroške za odvetniške storitve, večina mestnih občin razmišlja o morebitni uvedbi občinskih pravobranilcev. Večina jih dokončne odločitve o tem še ni sprejela. Izjema je MO Maribor, kjer vzpostavitev občinskega pravobranilca načrtujejo v okviru reorganizacije mestne uprave.

V Kranju nasprotno v vzpostavitvi pravobranilstva vidijo le dodatne stroške, ne pa še pravnih učinkov. Na novogoriški občini pa so za STA povedali, da je razmislek o uvedbi občinskega pravobranilca smiseln, ker so stroški za odvetniške storitve iz leta v leto višji, saj se na splošno pojavlja vse več tožbenih zahtevkov.

Mestna občina Slovenj Gradec sama ne namerava uvesti občinskega pravobranilstva, bo pa podala pobudo nekaterim koroškim občinam, soustanoviteljicam skupnega organa občinske uprave, da bi v okviru slednjega ustanovili medobčinsko pravobranilstvo, ki bi tako pokrilo tovrstne potrebe za več koroških občin, so pojasnili za STA.