c S

SDS za strožje ukrepe zoper nepoštene odvetnike in notarje

03.04.2015 13:56 Ljubljana, 03. aprila (STA) - Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog sprememb dveh zakonov, s katerimi naj bi zmanjšali obseg sive ekonomije na področju poslovanja notarjev, odvetnikov in odvetniških družb. Poglavitna rešitev je zahteva, da tudi notarji, odvetniki in odvetniške družbe sestavijo letno poročilo in ga javno objavijo.

V SDS so se za predlagane rešitve odločili potem, ko je nadzor Finančne uprave RS (Furs) pokazal, da odvetniki pogosto ne prijavijo dela prihodkov, s tem ko stranki ne izdajo računa, ali pa po prejetem plačilu državi ne plačajo davka na dodano vrednost.

Zato so v SDS pripravili predloga novel zakona o notariatu ter o odvetništvu. Z njima naj bi povečali tako preglednost poslovanja notarjev, odvetnikov in odvetniških družb kot tudi zaupanje javnosti in deležnikov v njihovo pošteno in zakonito poslovanje, hkrati pa zmanjšali obseg sive ekonomije na tem področju, so sporočili iz SDS.

Poglavitna rešitev pri obeh novelah zakonov je določiti notarjem, odvetnikom in odvetniškim družbam obveznost sestave letnega poročila in njegovo javno objavo.

Letno poročilo o poslovanju je namreč najpomembnejša publikacija vsakega podjetja oziroma podjetnika, pravijo v SDS. Javnosti in deležnikom pomaga razumeti poslovanje, s preglednim prikazom poslovanja, ki je v skladu z načeli dobrega gospodarjenja, pa daje resnično in pošteno podobo tako premoženjskega stanja kot tudi izidov poslovanja, so dodali.

Odvetnikom in notarjem zdaj poslovnih poročil ni treba razkrivati pred javnostjo, saj veljajo za poslovne subjekte, ki niso ustanovljeni kot pravne osebe in nimajo statusa samostojnega podjetnika.