c S

Po mnenju vlade referendum o noveli zakona o zakonski zvezi ni dopusten

26.03.2015 11:17 Ljubljana, 26. marca (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji sprejela mnenje, da se pobuda za referendum o noveli zakona o zakonski zvezi nanaša na zakon, glede katerega razpis referenduma ni dopusten, ter da spodbuja k neenakopravnosti na podlagi spolne usmerjenosti. O tem, ali je razpisa referenduma dopusten ali ne, sicer danes odloča DZ.

Kot v mnenju ugotavlja vlada, ustavnosodna presoja ustavnega sodišča vse bolj usmerja pravno ureditev Slovenije v smer popolne izenačitve istospolnih partnerskih skupnosti z zakonsko zvezo in zunajzakonsko skupnostjo. Nazadnje je v dveh odločbah ugotovilo, da razlikovanje v ureditvi dedovanja ne temelji na neki stvarni, neosebni razlikovalni okoliščini, temveč na spolni usmerjenosti. Oba roka za odpravo ugotovljenega neskladja sta sicer že potekla, ugotavlja vlada.

Potreba po zagotavljanju enakega obravnavanja na vseh področjih izhaja tudi iz obveznosti, določene v ustavi ter Evropski konvenciji o človekovih pravicah, še opozarja vlada. V mnenju tudi ugotavlja, da je registrirana istospolna skupnost na nekaterih področjih pravnega urejanja obravnavana drugače kot heteroseksualna skupnost zakonca ali zunajzakonska partnerja. Predvsem pa niso predvidene pravne posledice neregistrirane istospolne skupnosti, za katere je ustavno sodišče tudi ugotovilo, da gre po vsebini za enak dejanski položaj.

Z novelo zakona o zakonskih zvezi in družinskih razmerjih pa se na različnih področjih pravnega urejanja pravno sistemsko enotno urejajo pravna razmerja med osebami istega spola, ki sklenejo zakonsko zvezo ali živijo v življenjski skupnosti, ki je izenačena zunajzakonsko skupnostjo dveh oseb različnega spola.

Vlada še poudarja, da zahteva za razpis referenduma spodbuja k neenakopravnosti na podlagi spolne usmerjenosti, referendumska kampanja pa bi spodbudila razpihovanje nestrpnosti na podlagi spolne usmerjenosti.

Državni zbor bo namreč danes na izredni seji odločal o predlogu zavrnitve referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, s katero bi se zaustavilo tudi zbiranje podpisov za referendum. Predlog je v postopek v DZ vložila skupina 23 poslancev ZL, DeSUS, SD in ZaAB, po uskladitvi besedila pa so ga na obravnavi na matičnem delovnem telesu podprli tudi v SMC.

Petintridesetdnevno zbiranje podpisov za podporo zahtevi za razpis referenduma o noveli se je sicer začelo v ponedeljek. Če DZ razpis referenduma zavrne, se lahko njegovi pobudniki obrnejo na ustavno sodišče.