c S

DZ bo odločal o predlogu zavrnitve referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi

26.03.2015 07:57 Ljubljana, 26. marca (STA) - Državni zbor bo danes na izredni seji odločal o predlogu zavrnitve referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, s katero bi se zaustavilo tudi zbiranje podpisov za referendum. Predlog je v postopek v DZ vložila skupina 23 poslancev ZL, DeSUS, SD in ZaAB, po uskladitvi besedila pa so ga na obravnavi na matičnem delovnem telesu podprli tudi v SMC.

Kot je v sredo zvečer izglasovala večina na seji parlamentarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, bodo poslanci danes glasovali o predlogu sklepa, s katerim bi DZ ugotovil, da se pobuda za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten, zato zavrne razpis referenduma. Predlog obenem predvideva, da se z dnem sprejetja tega sklepa zaustavi zbiranje podpisov za referendum.

Podporniki predloga, ki bo glede na napovedi poslanskih skupin dobil zadostno podporo, so prepričani, da referendum o noveli, ki pravice istospolnih parov izenačuje s pravicami raznospolnih, ni dopusten, saj novela odpravlja protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Po mnenju SDS in NSi pa imajo ljudje pravico o tem odločati na referendumu.

Petintridesetdnevno zbiranje podpisov za podporo zahtevi za razpis referenduma o noveli se je sicer začelo v ponedeljek. Če DZ razpis referenduma zavrne, se lahko njegovi pobudniki obrnejo na ustavno sodišče.