c S

Odbor za pravosodje o evropskem poročilu o stanju v pravosodju po pridobitvi dodatnih podatkov

25.03.2015 07:38 Ljubljana, 24. marca (STA) - Odbor DZ za pravosodje bo razpravo o poročilu Evropske komisije o stanju v pravosodju v članicah EU opravil, ko bo od Evropske komisije pridobil dodatne podatke, za katere je zaprosilo ministrstvo za pravosodje, je danes sklenila predsedujoča odboru Bojana Muršič (SD). Obravnava poročila je tako preložena za nedoločen čas.

Da odbor prekine obravnavo poročila, je na začetku nujne seje, ki je bila sklicana na zahtevo SDS, predlagal pravosodni minister Goran Klemenčič. Kot je dejal, se je namreč tri dni po objavi poročila srečal z evropsko komisarko za pravosodje Vero Jourovo in jo zaprosil za več podatkov, na podlagi katerih je Evropska komisija pripravila poročilo. Komisarka mu je po njegovih besedah obljubila, da bo podatke posredovala, vendar se to do zdaj še ni zgodilo. Zato je predlagal, da odbor obravnavo poročila prekine in jo opravi, ko bo ministrstvo dobilo želene podatke.

Vinko Gorenak (SDS) je v imenu predlagateljev povedal, da s takšnim predlogom nima težav, upa pa, da "ne gre za obrambo na podlagi nekih novih številk, ki bi jih izbralo ministrstvo, pač pa da bo šlo za realno oceno stanja".

Gorenak je sicer v uvodu ocenil, da je mogoče v poročilu zaznati kar nekaj zaušnic slovenskemu pravosodju. Hkrati poročilo po njegovem mnenju zanika zatrjevanja vrha slovenskega sodstva, ki stanje "v pravosodju kar naprej prikazuje kot dobro". V SDS po Gorenakovih besedah že več let opozarjajo, da je število sodnikov v Sloveniji previsoko, kar ugotavlja tudi omenjeno poročilo, vendar premikov za zdaj ni.

V SDS tudi zato predlagajo, da odbor po koncu razprave vlado in ministrstvo za pravosodje pozove, naj pri pripravi predlogov zakonov upoštevata ugotovitve Evropske komisije. Predlaga tudi, da odbor pravosodno ministrstvo pozove, da v 30 dneh po seznanitvi s priporočili Evropske komisije (priporočila bo slednja še pripravila na podlagi omenjenega poročila), pripravi poročilo o pripravi rešitev, ki bodo sledile priporočilom.

Klemenčič je na današnji seji odbora povedal, da z omenjenimi predlogi na ministrstvu nimajo težav, bi pa, kot rečeno, rad, da odbor razpravo opravi na podlagi vseh podatkov. Druge razprave o poročilu pa danes ni bilo.

Evropska komisija je v omenjenem poročilu, ki ga je izdala marca, med drugim ocenila, da se je v minulih treh letih v Sloveniji že tako nizka stopnja zaznane neodvisnosti pravosodja še poslabšala.