c S

Trstenjakova umaknila kandidaturo za mesto sodnice Sodišča EU

24.03.2015 13:29 Ljubljana/Dunaj, 24. marca (STA) - Verica Trstenjak je predsednika državnega zbora Milana Brgleza obvestila, da umika kandidaturo za mesto sodnice Sodišča EU. Predsednik republike Borut Pahor je poslancem predlagal, da na položaj izvolijo ali dosedanjega slovenskega predstavnika Marka Ilešiča ali Verico Trstenjak.

Tudi mandatno-volilna komisija DZ je državnemu zboru predlagala, naj na mesto sodnika Sodišča EU v Luksemburgu izvolijo enega od obeh kandidatov predsednika republike.

Kot je danes v pismu, ki ima datum 23. marca, sporočila Trstenjakova, je kandidaturo umaknila, ker "razmere v Sloveniji še niso dovolj napredne in sodobne, da bi večina pristojnih organov, čeprav gre za dva strokovna kandidata, podprla strokovno osebo z odmevno mednarodno kariero in ugledom, žensko in dajala prednost mladosti".

Kot je še zapisala, je hkrati "vesela, da je to vedela ceniti tujina, kjer znanje predajam ne le tujim študentom, tujim uradnikom in vladnim službam, pa tudi drugim pravnikom, od sodnikov do odvetnikov.

Trstenjakova je profesorica za evropsko pravo na pravni fakulteti dunajske univerze, zunanja znanstvenega članica na Institutu Maxa Plancka v Luxembourgu za mednarodno, evropsko in regulatorno upravno pravo in nadomestna sodnica na sodišču za uslužbence EU v Luksemburgu.

Sodnika Sodišča EU izvoli DZ, in sicer na predlog predsednika republike po predhodnem mnenju vlade in Sodnega sveta. Glasovanje na seji DZ je tajno, kandidat pa za izvolitev potrebuje večino glasov vseh poslancev.

Sodišče Evropskih skupnosti, ustanovljeno leta 1951, sicer skrbi za pravilno razlago in izvajanje evropske zakonodaje in je zadnji razsodnik v sporih, ki izhajajo iz primarne zakonodaje, torej pogodb.