c S

V ZL so prepričani, da referendum o noveli zakona o zakonski zvezi lahko preprečijo

18.03.2015 07:47 Ljubljana, 17. marca (STA) - Potem ko so v SMC sklenili, da referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi ne bodo oporekali, pobudniki novele vztrajajo, da referendum lahko preprečijo in da ga tudi bodo. SMC je po mnenju poslanca ZL Mateja T. Vatovca pokazala nenačelnost. A sklic izredne seje DZ, na kateri bi odločali o dopustnosti referenduma, po njegovih besedah ni ogrožen.

V ZL vztrajajo, da do referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ne sme priti in da obstaja zadostna podpora za to, da ga preprečijo. "SMC je očitno danes pokazala svojo nenačelnost, s tem, ko se je postavila korak nazaj," je v izjavi novinarjem ocenil poslanec ZL Vatovec.

Napovedal je, da bodo v ZL apelirali na vse poslance, ki so podprli zakon, ki po njihovem mnenju odpravlja neustavnost na področju človekovih pravic, da ustavijo referendum. Ta je po mnenju ZL neustaven.

Poslanec ZL je še spomnil, da je predsednik DZ Milan Brglez že povedal, da bi bilo dopustiti referendum neodgovorno, ker so zakon sprejeli z zavedanjem, da odpravlja neustavnost na področju človekovih pravic.

V največji vladni stranki so danes sicer pojasnili, da referenduma ne bodo zavirali. To pomeni, da tudi podpisov za izredno sejo, na kateri bi DZ odločal o dopustnosti referenduma, ne bodo prispevali. Kot je danes pojasnila vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer, v SMC ostajajo pri podpori noveli, ker izenačuje enakost pravic dveh odraslih oseb. A spoštujejo ustavno in zakonsko načelo, ki pravi, da je nad voljo parlamentarne večine volja ljudstva.

Vatovec kljub temu zagotavlja, da sklic izredne seje ni ogrožen. Kako bodo glasovali poslanci na izredni seji, pa je po njegovih besedah odvisno od njihove načelnosti. "Če so sprejeli zakon, bodo morali tudi zaustaviti referendum," vztraja.

Iz poslanske skupine SD so za STA sporočili, da je varstvo človekovih pravic temeljni postulat, ki mu bodo sledili tudi pri nadaljnjem ravnanju v zvezi z zakonom o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. V poslanski skupini pričakujejo, da bodo temu sledile tudi ostale poslanske skupine in vsi tisti, "ki imajo ne samo odgovornost, temveč dolžnost ravnati enako".

Vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer je medtem izrazil prepričanje, da je bila današnja izjava SMC nekoliko prenagljena, saj da dopušča možnost, da lahko največja poslanska skupina po tehtnem razmisleku svoje stališče še spremeni. "V nasprotnem primeru njihova podpora noveli ni imela smisla," je za STA dejal Möderndorfer.

Iz pravne stroke je sicer slišati pojasnila, da se lahko po novi ureditvi DZ že z navadno večino odloči, da referenduma ne razpiše, če oceni, da je pobuda neskladna z ustavo. Ustavne spremembe, sprejete maja 2013, namreč prepovedujejo razpis referenduma o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Če se pobudniki ne strinjajo s takšno odločitvijo DZ, se lahko pritožijo na ustavno sodišče in izpodbijajo parlamentarni sklep.

Začetek postopkov za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je s podporo več kot 80.000 podpisov državljanov zahtevala koalicija Za otroke gre!. Predsednik DZ Milan Brglez je za začetek 35-dnevnega roka zbiranja 40.000 podpisov za zahtevo razpisa referenduma določil ponedeljek, 23. marca.

Novela zakona sicer istospolno partnersko skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo, ki je po novem določena kot življenjska skupnost dveh oseb, ne glede na spol. Na podlagi novele zakona istospolni pari dobivajo možnost poroke in tako tudi posvojitve otrok.