c S
Predsednik DZ za pojasnila v zvezi z nedavno hišno preiskavo zaprosil tudi notranjo ministrico 18.03.2015 07:42 Ljubljana, 17. marca (STA) - Predsednik DZ Milan Brglez je v zvezi z nedavno hišno preiskavo v poslanski skupini ZaAB za pojasnila zaprosil notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar. Sodeč po izjavah po sestanku vodij poslanskih skupin pa dogajanje izpred tedna dni sproža tudi vprašanja avtonomije DZ v odnosu do ostalih vej oblasti ter vloge in ravnanja notranje ministrice.

Vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer je v zvezi s hišno preiskavo v prostorih poslanske skupine pred dnevi na predsednika DZ že naslovil protest zaradi "grobega posega v avtonomijo DZ, oviranja delovanja DZ in poslansko imuniteto".

Danes je potrdil, da je bil to tudi eden od povodov za srečanje vodij poslanskih skupin pri predsedniku DZ. Kot je dejal, so ti imeli svoja stališča in poglede, a so si bili enotni v oceni, da na način, kot so stvari potekal v prejšnjem tednu, enostavno ne morejo in ne smejo več.

Kako bo DZ ravnal, bo jasno šele, ko bodo dobili vsa pojasnila, je po sestanku dejal predsednik DZ Milan Brglez. "Vsekakor si pa znam predstavljati, da če pride še enkrat do podobnega dogodka, reakcija DZ ne bo ista. In tisti trenutek, ko bi sam dobil takšno zadevo, najverjetneje zdaj ne bi niti pomisli, da bi bil z njo samo seznanjen," je dejal.

Na zapisniku bi moralo biti navedeno, da se s postopkom ne strinjam, je dejal Brglez, ki pa priznava, da pravega protokola glede tega v DZ ta trenutek ni. Vse skupaj je vezano tudi na to, da je varovanje DZ del policije, kar je po njegovih besedah sicer v nasprotju s samo zakonodajo, a je dejstvo, da si država ta trenutek najverjetneje ne more privoščiti, da bi bile stvari urejene, kot je zapisano v zakonu.

Kot je opozoril Möderndorfer, je DZ pravzaprav edini organ, ki sploh nima svojega zakona in bi treba določene stvari urediti in razmejiti odnose do drugih dveh vej oblasti.

Da bi lahko bila dolgoročna rešitev vprašanja, kako zagotoviti avtonomijo DZ v odnosu do ostalih vej oblasti, še zlasti izvršne oz. v tem primeru policije, tudi v sprejetju ustreznega zakona, ki bi bil na nek način nadrejen zakonu, ki ureja siceršnja pooblastila policije v odnosu do vseh drugih državnih organov, je pritrdil tudi Brglez.

Kratkoročno reševanje problemov pa predsednik DZ veže na ugotavljanje, kaj se je zgodilo in kako to ravnanje presojajo tisti, ki so pravzaprav zanj odgovorni. Poizvedovanja v samem DZ je že opravil, odgovor notranje ministrice še čaka, "najverjetneje se bo treba posvetovati tudi s pravno stroko in na podlagi vsega tega presoditi, kaj je možno narediti", seveda v soglasju z mandatom, ki ga lahko dobi znotraj kolegija, je dejal.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han težko verjame, da ministrica za notranje zadeve "ni vedela, kaj se v državi dogaja". Meni tudi, da je ministrica tista, ki bi morala predsednika DZ obvestiti, da v prostorih DZ poteka preiskava.

Preiskovalci bi po njegovem prepričanju zadeve, ki jih iščejo, lahko našli na drugačen način, pri čemer je spomnil, da je ista preiskovalna ekipa šla tudi k predsedniku vlade, ki ni niti preiskovan in ni v postopku. "Vprašati se moramo, kakšno sporočilo pošiljamo v svet," je dejal Han.

Če je bilo vse prav, je pač bilo, "a tu ni bilo vse ok," je bil oster. Na vprašanje glede odgovornosti v tem primeru pa je odvrnil, da če se zgodijo napake, verjetno odgovarja "tisti, ki je najvišji". Verjame sicer, da zaradi tega interpelacija zoper notranjo ministrico ne bo vložena ter da lahko v normalnih postopkih ugotovijo, ali je bilo kaj narobe.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je v izjavi novinarjem dejala, da bodo počakali na pojasnila glede postopkov, za katera je zaprosil predsednik DZ. V primeru kakršnih koli nejasnosti ali napak v okviru procesa ali zlorabe pristojnosti pa bodo po njenih besedah terjali takojšnjo odgovornost in sankcije.

Na vprašanje, ali je to odstop ministrice, pa je Kustec Lipicerjeva odgovorila, da je odvisno od tega, kaj se bo oz. če se bo pokazalo glede procesa preiskav.

Poudarila pa je še, da so v poslanski skupini in na delovnem posvetu vodij poslanskih skupin izrazili stališče, da je treba v okviru njihovega delovanja ščititi integriteto poslancev, avtonomijo DZ in upoštevati načelo delitve oblasti.

Glede morebitne interpelacije zoper ministrico je po mnenju Kustec Lipicerjeve preuranjeno govoriti. Treba je počakati na njena pojasnila, na podlagi katerih se bodo odločali, je dodala.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je v izjavi za medije po današnji seji sveta stranke opozoril, da so preiskave v prostorih vlade in DZ odmevale tudi v Bruslju. "Moram povedati, da to pušča zelo čuden vtis v Bruslju, v tujini, vendar upam, da to ne bo povzročilo kakšne večje škode za ugled Slovenije," je dejal.

Zgodba o hišni preiskavi pri predsednici ZaAB Alenki Bratuškovi po njegovih besedah zgleda zelo bizarno, saj Bratuškova s svojo kandidaturo ni uspela. "Bojim se, da se tu dogajajo neke dimne zavese in da so v ozadju neke druge zgodbe," je dejal. Ob tem je spomnil na to, kako težka in dolga je bila seja vlade, na kateri so govorili o nadzornikih Slovenskega državnega holdinga. "Tukaj se pač zdaj soočajo različni izjemno močni interesi, ki imajo namen tudi prestrašiti vlado ali pa jo celo destabilizirati," je dejal.

To dogajanje sicer po Erjavčevih besedah za zdaj ne vpliva na delo znotraj koalicije. Kot pravi, bodo skušali v DeSUS zagotavljati čim močnejšo politično stabilnost, saj da je to v interesu Slovenije. "Ne predstavljam si, da bi zopet padli v neko obdobje volitev, tudi v Bruslju bi to zelo težko razumeli. Seveda bi to pomenilo tudi konec gospodarske rasti, konec konsolidacije javnih financ in tega si pravzaprav sploh ne moremo privoščiti," je še dodal.