c S
Višje sodišče potrdilo sodbo v zadevi Patria II 11.03.2015 14:56 Ljubljana, 11. marca (STA) - Višje sodišče je po poročanju Radia Slovenija potrdilo prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria II. S tem sta slikar Jure Cekuta in upokojeni brigadir Peter Zupan pravnomočno obsojena. Cekuta bo moral skladno s sodbo v zaporu preživeti štiri leta in štiri mesece, Zupan dve leti in pol. Oba sta dobila tudi stranske denarne kazni.

Na Vrhovnem državnem tožilstvu RS so za STA potrdili, da je višje sodišče v celoti potrdilo prvostopenjsko sodbo. Vsebinskih razlogov zavrnitev pritožb obeh obsojenih pa danes ne komentirajo, ker jih še niso preučili.

Ljubljansko okrožno sodišče je namreč aprila lani Zupana obsodilo zaradi zlorabe položaja, Cekuto pa zaradi napeljevanja k zlorabi položaja. Ker sta oba po mnenju sodišča ravnala iz koristoljubja, jima je sodišče naložilo še stransko denarno kazen - Zupanu 15.000 in Cekuti 30.000 evrov.

Obsojenima je naložilo tudi plačilo sodnih stroškov. Cekuta pa bo moral vrniti tudi 460.875 evrov, kolikor naj bi zaslužil s pridobljenimi podatki.

Sodišče je takrat potrdilo obtožbe tožilstva, da je Zupan kot uslužbenec ministrstva za obrambo v času med 3. in 13. junijem 2005 Cekuti pred objavo razpisa in brez pooblastila Morsa predal dokumente v zvezi s projektom bojnih vozil, ki niso bili javno dostopni in javno objavljeni.

Šlo je za podatke, da namerava Slovenija nabaviti 150 bojnih vozil v obdobju med letoma 2006 in 2011, svoj prispevek pa bo morala dati tudi lokalna proizvodnja. Patria je bila s tem konkurenčnejša in je imela več časa za pripravo ponudbe, je ocenil senat.

Te dokumente naj bi Cekuta 13. junija predal posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu, pozneje pa tudi odgovornemu v Patrii za Slovenijo Reiju Niitynenu, za kar naj bi Cekuta na svoj avstrijski bančni račun v več obrokih od Riedlovega podjetja RHG in finske Patrie prejel 460.875 evrov.

Zupan se je v pritožbi sicer skliceval na dokument, ki naj bi ga razbremenjeval krivde. V njem naj bi bilo zapisano navodilo Zupanu, naj po nalogu državnega sekretarja nadaljuje z obveščanjem Patrie, pri čemer je kontaktna oseba Cekuta. Pod dokument naj bi bil podpisan takratni Zupanov nadrejeni na ministrstvu za obrambo (Mors) Edvard Kraševec, nastal pa naj bi 28. junija 2005.

Na Morsu tega dokumenta sicer niso imeli v svojem arhivu, preden jim ga je v presojo poslalo sodišče. Zupan pa je glede omenjenega dokumenta na javni seji višjega sodišča, na kateri so predstavili dokument, povedal, da ga je dobil v svoj poštni nabiralnik. Kdo mu ga je dostavil, pa ne ve.