c S

Jazbec nadaljuje pojasnjevanje vladi glede sanacije bank

26.02.2015 00:56 Ljubljana, 26. februarja (STA) - Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec bo danes na seji vlade nadaljeval pojasnjevanje glede ukrepov za sanacijo bank. Z vlade so minuli teden sporočili, da na osnovi dosedanjih pojasnil ni razlogov za nezaupanje v guvernerja in Banko Slovenije.

Premier Miro Cerar je guvernerja povabil, potem ko se je Banka Slovenije znašla pod pritiskom javnosti zaradi očitkov o domnevnih nepravilnostih pri ukrepih za sanacijo bank konec leta 2013 in lani, predvsem v povezavi z določitvijo likvidacijske vrednosti posamezne banke ter z izbrisom delnic in podrejenih obveznic. Jazbec je vse očitke večkrat odločno zavrnil.

Jazbec je ukrepe vladni ekipi pojasnjeval že minuli teden, a je nato zmanjkalo časa, ker je moral na pot v tujino. Urad vlade za komuniciranje je po seji vlade sporočil, da je guverner vlado izčrpno seznanil s postopki in izvajanjem sanacije bank in odgovoril na številna vprašanja.

"Iz odgovorov guvernerja Jazbeca ne izhaja, da so bile pri tem storjene nepravilnosti, o katerih se razpravlja v medijih. Na osnovi dosedanjih informacij in pojasnil ni razlogov za nezaupanje v guvernerja in Banko Slovenije," so zapisali.

Jazbec bo ukrepe za sanacijo bank, o katerih so se pojavili sumi nepravilnosti, pojasnjeval tudi na izredni seji DZ, ki bo predvidoma v začetku marca.