c S

Finančno ministrstvo: Bruselj potrdil, da gremo v pravo smer

26.02.2015 00:23 Ljubljana, 25. februarja (STA) - Ocena Evropske komisije, da makroekonomska neravnovesja niso več presežna in da je dosežen pomemben napredek, potrjuje, da gredo ukrepi Slovenije v pravo smer, so danes za STA poudarili na ministrstvu za finance. Da gre za potrditev dosedanjega dela aktualne vlade, je na družbenem omrežju Twitter zapisal tudi premier Miro Cerar.

Na finančnem ministrstvu so danes izrazili zadovoljstvo, da je Bruselj prepoznal prizadevanja in trud države na tem področju. Širši odziv bodo podali, ko bodo dobili uradne dokumente komisije.

Evropska komisija je danes nepričakovano sporočila ugotovitve poglobljene analize makroekonomskih neravnovesij v 16 članicah EU, tudi v Sloveniji. V primeru Slovenije ocenjuje, da neravnovesja niso več presežna in da je dosežen pomemben napredek. "To je zelo dobra novica," je poudaril komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici.

Slovenija je bila edina članica unije, v kateri je komisija v minulih dveh letih dvakrat zaporedoma ugotovila presežna makroekonomska neravnovesja.

Danes pa so v Bruslju sporočili, da gospodarska neravnovesja niso več presežna, je pa Slovenija skupaj z Irsko, Španijo in Madžarsko v skupini držav, ki se še vedno soočajo z neravnovesji, ki terjajo odločno ukrepanje in nadzor tveganj.

Presežna neravnovesja komisija letos ugotavlja v petih članicah - Franciji, Italiji, na Hrvaškem, v Bolgariji in na Portugalskem. Te države morajo sedaj odločno ukrepati, nadzor nad njimi je okrepljen.