c S

Krivic, Šturm in Kristan kritično do odločitve ustavnega sodišča glede Črnkoviča in Krkoviča

25.02.2015 08:14 Ljubljana, 24. februarja (STA) - Pravniki so se na odločitev ustavnega sodišča, da zavrne predlog Ivana Črnkoviča in Toneta Krkoviča za zadržanje izvrševanja sodbe v zadevi Patria, odzvali z nekaj kritikami. Matevž Krivic meni, da bi ju morali izpustiti na prostost, Ivan Kristan je kritiziral nedoslednost ustavnega sodišča. Lovro Šturm je prepričan v končno oprostilno odločitev.

Nekdanji ustavni sodnik Krivic je izrazil nestrinjanje z današnjo odločitvijo ustavnega sodišča v sporočilu za nekatere medije. "S to odločitvijo se strokovno globoko ne strinjam," je zapisal v odzivu, a dodal, da je to samo njegovo "strokovno" mnenje.

Črnkoviča in Krkoviča bi po njegovem mnenju morali začasno izpustiti na prostost tako kot so prvaka SDS Janeza Janšo. Črnkoviča zaradi kasneje težko popravljivih škodljivih posledic za poslovanje podjetja, Krkoviča pa zaradi svojega otroka.

Če obsojenca na koncu ne bosta oproščena, "bi pač kazen takrat odsedela do konca in ne bi bilo zaradi sedanje začasne izpustitve nobene 'težko popravljive' škode", je še dodal Krivic.

Ustavni sodniki so sicer ugotovili, da niso izkazane posebne okoliščine, ki bi omogočale sklep o možnosti nastanka težko popravljivih škodljivih posledic za oba obsojenca.

Tudi ustavni pravnik Ivan Kristan je v Odmevih kritiziral odločitev ustavnih sodnikov, da so v Janševem primeru zadržali izvrševanje kazni, v primeru Črnkoviča in Krkoviča pa ne. "Sedanji odločbi je mogoče očitati, da sodišče vseh treh pritožnikov ni obravnavalo enako, čeprav gre pri vseh treh za obtožbe za isto kaznivo dejanje," je poudaril Kristan.

V odločbi v Janševem primeru je Kristan kot absurdno kritiziral argumentacijo, da se naj pritožnika izpusti na prostost, ker je poslanec in vodja opozicije v DZ in bi zato bi bila ogrožena demokracija. "To ni pravni argument za odločanje na ustavnem sodišču, ni pa niti sprejemljiv kot politični argument," je zatrdil Kristan in dodal, da demokracija ni odvisna od samo enega poslanca.

Nekdanji ustavni sodnik Lovro Šturm je v Odmevih na TV Slovenija izpostavil, da je ustavno sodišče v vseh treh primerih ustavne pritožbe v obravnavo sprejelo soglasno. "To pomeni, da je ustavno sodišče našlo resne razloge za sprejem ustavne pritožbe," je povedal Šturm. Izrazil pa je še prepričanje, da bo ustavno sodišče v končni odločitvi o vseh treh ustavnih pritožbah ugodilo pritožnikom.

Tako Šturm kot Kristan sta ob tem ocenila, da bi glede na dejstvo, da ustavno sodišče v obravnavo sprejme le malo število pritožb, lahko v teh primerih vedno zadržali izvrševanja kazni, a da bi se to moralo urediti zakonsko.