c S

Ključne točke dogovora iz Minska

12.02.2015 16:14 Minsk, 12. februarja (STA) - Dogovor za rešitev krize v Ukrajini, ki so ga dopoldne po maratonskih pogajanjih v Minsku dosegli voditelji Ukrajine, Rusije, Francije in Nemčije, temelji na sporazumu iz Minska, sklenjenem septembra lani, in obsega 13 točk. Med njimi je prva in najpomembnejša prekinitev ognja v regijah Doneck in Lugansk, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mirovni sporazum predvideva popolno prekinitev ognja v regijah Doneck in Lugansk s 15. februarjem, kar je v soboto ob 23. uri po srednjeevropskem času.

Dva dneva po začetku prekinitve ognja naj bi se začel umik težkega orožja za od 50 do 140 kilometrov, kar bi omogočilo vzpostavitev tamponskega območja. Umik orožja naj ne bi trajal dlje kot dva tedna. Ukrajinska vojska mora umakniti orožje s sedanje frontne črte, medtem ko za separatiste velja frontna linija z 19. septembra lani.

Prekinitev ognja in umik orožja bo nadzirala Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Iz Ukrajine se bodo morali umakniti tudi vse tuje oborožene skupine in plačanci, kar bo prav tako nadzoroval Ovse, vse ilegalne skupine pa naj bi razorožili.

Pet dni po začetku umika težkega orožja naj bi obe strani v skladu z dogovorom izpustili vse vojne ujetnike. Za vpletene v konflikt v Donecku in Lugansku bodo z zakonom zagotovili imuniteto.

Zagotovili naj bi tudi dostop do humanitarne pomoči in njeno razdeljevanje, obe strani pa si morata prizadevati za obnovitev gospodarskih in socialnih vezi, kar vključuje plačevanje davkov in izplačevanje pokojnin.

Ukrajinski parlament naj bi v 30 dneh sprejel zakon o avtonomiji regij Doneck in Lugansk, pri čemer naj bi določil obseg regij. V teh regijah bodo potekale lokalne volitve, katerih datum pa v dogovoru ni določen.

Ukrajina naj bi do konca leta vzpostavila nadzor nad mednarodno mejo.

Do konca leta bo po dogovoru stopila v veljavo tudi nova ukrajinska ustava, ki bo omogočala decentralizacijo oblasti.

Poleg t.i. normandijske četverice so mirovni dogovor podpisali proruski separatisti in kontaktna skupina za Ukrajino (Rusija, Ukrajina in Ovse).