c S
Vrhovno sodišče znova razveljavilo sodbo za bombni napad v Dobruški vasi 12.02.2015 09:56 Ljubljana, 12. februarja (STA) - Vrhovno sodišče je znova razveljavilo sodbo višjega sodišča za bombni napad v Dobruški vasi leta 2005, v katerem sta umrla dve ženski, poroča današnje Delo. Spis bo tako že petič romal pred višje sodnike.

Po eksploziji ročne bombe 6. maja 2005 v novomeškem romskem naselju Brezje, v kateri je bila hudo ranjena 39-letna Lucija Brajdič, sta mesec pozneje, 3. junija 2005, v romskem naselju v Dobruški vasi eksplodirali še dve bombi. Prileteli sta skozi okno hiše in bili usodni za mater in hčer, 46-letno Ivanko Brajdič in 21-letno Jovanko Kočevar.

Novomeško okrožno sodišče je leta 2006 Leona Podlogarja, Janeza Schullerja in Branka Žižmonda za umor obeh žensk obsodilo na dolgoletne zaporne kazni, od tedaj pa je spis štirikrat romal na višje in dvakrat na vrhovno sodišče, obdolženci so slišali tako razsodbe o krivdi kakor oprostilne sodbe, poroča Delo.

Ljubljanski višji sodniki so namreč sodbo novomeškega sodišča za obsojeno trojico razveljavili in vrnili v novo sojenje, na katerem pa so leta 2007 vse tri obtožene oprostili. Višje sodišče je razveljavilo tudi to sodbo, na novem sojenju na okrožnem sodišču maja 2009 pa je bila obtoženim vnovič izrečena oprostilna sodba. A je višje sodišče pri odločanju o pritožbah marca 2011 zadevo znova obrnilo na glavo in obdolžene spoznalo za krive.

Sodba je v okviru rednega pritožbenega postopka romala na vrhovno sodišče, to pa jo je oktobra 2012 razveljavilo, zato so višji sodniki maja 2013 ponovno izpeljali obravnavo. Žižmonda so oprostili očitkov vpletenosti v poskus umora, za nedovoljeni promet orožja ali eksploziva pa so mu že pred tem dosodili šest mesecev zapora. Schullerju so prisodili enotno zaporno kazen 30 let, Podlogarju pa 20 let.

Obramba se je spet pritožila na vrhovno sodišče in to je nedavno sodbo razveljavilo v delu, ki se nanaša na umor Ivanke Brajdič in Jovanke Kočevar, ter hrambo ročnih bomb, medtem ko je desetletna zaporna kazen Schullerju za poskus umora pravnomočna.

Ponovljeno obravnavo bodo sedaj izpeljali pred popolnoma spremenjenim senatom višjega sodišča. Vrhovni sodniki so ob tem še zapisali napotek, da bo moralo višje sodišče, če bo obdolženca znova spoznalo za kriva, odgovoriti tudi na vprašanje, ali je morebiti kasneje sprejeti zakon za obtoženca milejši in bi bilo morda treba uporabiti njegove določbe, še piše Delo.