c S

Komisija za pravičnost in mir poziva k zavrnitvi redefinicije zakonske zveze

11.02.2015 13:02 Ljubljana, 11. februarja (STA) - Komisija za pravičnost in mir pri SŠK opozarja, da je novela zakona o zakonski zvezi neprimerna, zato poslance poziva, naj jo zavrnejo. V komisiji so namreč prepričani, da bo novela posvojene otroke izpostavila nepredvidljivim posledicam ter da bo odprla vrata novim oblikam diskriminacije, omejevanju verske svobode in svobode izražanja.

V Komisiji za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) menijo, da je zakonska zveza med enim moškim in eno žensko najbolj primerna oblika zakonske zveze in kot taka tudi najbolj primerno okolje za otrokov psihološki, telesni in duhovni razvoj.

Novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki bi istospolnim parom omogočila poroke in posvojitev otrok, bi namreč po prepričanju komisije zdajšnje pojmovanje in vrednotenje zakonskega in družinskega življenja izpostavila novim pretresom in ga še bolj razvrednotila, posvojene otroke pa izpostavila "nepredvidljivim in nepopravljivim posledicam". To je bilo, kot navajajo v sporočilu za javnost, tudi mnenje skupne izjave Katoliške cerkve, Pravoslavne cerkve in Islamske skupnosti, podpisane 22. marca 2012.

V komisiji so prepričani, da bo "redefinicija zakonske zveze" odprla vrata novim oblikam diskriminacije, omejevanju verske svobode in svobode izražanja. Sprejem takšne redefinicije namreč ne predvideva ugovora vesti ter odpira vrata diskriminaciji tistih, ki se ne strinjajo z ideološko redefinicijo zakonske zveze, opozarjajo.

Slednje se bo po prepričanju komisije še posebej pokazalo v primeru odpuščanja matičarjev, ki ne bodo hoteli sklepati zakonske zveze, učiteljev, ki ne bodo želeli poučevati teorije spola, sodnikov in socialnih delavcev.

Sprejem novele bo po prepričanju komisije odprl tudi vrata sankcioniranju katoliških vrtcev, osnovnih in srednjih šol, ki ne bodo sledile "sporni državni ideologiji"; zdravljenju neplodnosti z biomedicinsko pomočjo za ljudi, ki niso neplodni; nadomestnemu materinstvu in izkoriščanju revnih žensk, ki bodo prodajale svoje otroke za bogate naročnike. Na podlagi novele bodo spremenjeni tudi učni načrti, ki bodo zanikali pomen materinstva in očetovstva, opozarjajo v komisiji.

V komisiji predlagatelje in podpornike novele pozivajo, da se odpovedo ideološkim delitvam in novelo zavrnejo.