c S

Na tožilstvu predlog za razrešitev Fišerja vidijo kot politični napad na tožilstvo

04.02.2015 14:32 Ljubljana, 04. februarja (STA) - V uradu generalnega državnega tožilca poziv SDS Državnotožilskemu svetu, naj začne postopek za razrešitev vrhovnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, označujejo kot še enega v vrsti "neutemeljenih političnih napadov na vodstvo tožilstva". Prepričani so tudi, da je bila kršitev, ki jo Fišerju očita SDS, "formalna in daleč od zatrjevane zlorabe".

Kot so v odzivu zapisali v Fišerjevem uradu, se nepravilnosti, ki jih v pobudi za razrešitev navaja SDS, nanašajo na postopek v zvezi z imenovanjem Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja državnega tožilstva leta 2012. Ob tem poudarjajo, da so bile omenjene nepravilnosti "odpravljene s ponovitvijo postopka, ki je bil opravljen skladno z navodili sodišča". Tudi sicer so prepričani, da je bila omenjena kršitev pri imenovanju, "povsem formalna in daleč od zatrjevane zlorabe".

"Vztrajno javno ponavljanje ene in iste zgodbe nima prav nobene zveze z zasledovanjem interesov zakonitosti, kot se želi prikazati. Prav nasprotno, gre za maščevanje in za nedovoljen pritisk na državni organ, ki ne počne nič drugega kot to, da izvršuje pooblastila, ki mu jih določata ustava in zakon," navajajo v Fišerjevem uradu.

Ugotavljajo tudi, da tokratna pobuda ni prvi poskus diskreditiranja najvišjega tožilca in da poslanec SDS Vinko Gorenak, "ki je pri tem praviloma v ospredju, iste okoliščine pogreva že od leta 2012". Ob tem spominjajo, da je Gorenak, ki je bil neposredno po spornem imenovanju minister za notranje zadeve, pristojen tudi za državno tožilstvo, "že tedaj poskušal 'disciplinirati' organ pregona s pravosodnimi nadzori in vlaganjem različnih pobud na druge organe". Tik pred iztekom svojega ministrskega mandata je, kot dodajajo, na Državnotožilski svet naslovil tudi zahtevo za začetek postopka razrešitve generalnega državnega tožilca, vendar ta ni bila uspešna.

Škrleca je Fišer na mesto generalnega direktorja vrhovnega tožilstva imenoval dan pred izvolitvijo vlade Janeza Janše leta 2012. Ker je nova vlada ocenila, da je sklep prejšnje vlade, s katerim je potrdila imenovanje, nezakonit, je sklep razveljavila, Škrlec pa se je obrnil na upravno sodišče. To ga je zavrnilo z ugotovitvijo, da je bilo imenovanje nezakonito.

Pravosodni minister Goran Klemenčič je v torek opozoril, da v zvezi z omenjeno zadevo potekata še en sodni in en inšpekcijski nadzor, zato se mu zdi zahteva SDS preuranjena. Iz Državnotožilskega sveta pa so sporočili, da se niso dolžni opredeliti do poziva politične stranke.