c S

Stranka SDS državnotožilski svet pozvala k razrešitvi Fišerja

04.02.2015 08:06 Ljubljana, 03. februarja (STA) - Stranka SDS je državnotožilskemu svetu konec tedna dala pobudo za začetek postopkov za razrešitev generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja zaradi nezakonitega imenovanja Boštjana Škrleca za generalnega direktorja tožilstva. Iz državnotožilskega sveta so sporočili, da se niso dolžni opredeliti do poziva politične stranke in nanj odgovoriti.

DZ je minuli teden opravil tudi razpravo o predlogu priporočila SDS, s katerimi bi med drugim pravosodnega ministra in državnotožilski svet pozval k razrešitvi Fišerja. O priporočilu DZ ni glasoval, saj je bilo zavrnjeno že na delovnem telesu.

Poslanec SDS Vinko Gorenak je na današnji novinarski konferenci spomnil, da so razpravljali o dokumentih, iz katerih je razvidno, da je Fišer z imenovanjem Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva kršil zakon.

Da je temu tako, je po Gorenakovih besedah ugotovilo upravno sodišče, identične pa so tudi ugotovitve ministrstva za pravosodje, ki je izvedlo nadzor na vrhovnem državnem tožilstvu. Ti dokumenti so bili objavljeni minuli teden, je pojasnil Gorenak.

Spomnil je, da v tem primeru poteka tudi postopek pred Komisijo za preprečevanje korupcije, ki da je v začetni fazi svojega še ne javno objavljenega poročila ugotovila, da gre za nasprotje interesov in sum korupcije. Poročilo po Gorenakovih ocenah še ni javno, ker ga zadržuje vrhovno sodišče.

Pravosodni minister Goran Klemenčič je sicer v oddaji Odmevi na TV Slovenija dejal, da v konkretnem primeru še ne vidi razlogov za to, da bi sprožil kakršenkoli postopek za razrešitev generalnega državnega tožilstva. "V povezavi s to konkretno zadevo obstajata še en sodni spor in inšpekcijski postopek. Tako da to vidim kot preuranjeno in predvsem politično potezo," je dejal minister.

Generalni državni tožilec Fišer je dan pred imenovanjem vlade Janeza Janše leta 2012 Škrleca imenoval na mesto generalnega direktorja vrhovnega tožilstva, pravosodni minister Aleš Zalar pa je imenovanje potrdil.

Janševa vlada je sklep o imenovanju razveljavila, Škrlec pa se je obrnil na upravno sodišče. To ga je zavrnilo z ugotovitvijo, da je bilo imenovanje nezakonito ter da sta Fišer in Zalar samovoljno izvrševala oblast.

Aprila 2013 je državnotožilski svet Škrleca ponovno potrdil na položaj, tokrat pa naj bi bilo imenovanje zakonito.

Na državnotožilskem svetu so danes za STA navedli, da se do poziva politične stranke niso dolžni opredeliti. Spomnili so še, da je postopek razrešitev vodij urejen v zakonu o državnem tožilstvu.

Gorenak je danes še ocenil, da ima Fišer tudi ignorantski odnos do vabil DZ. Nazadnje ga ni bilo na seji odbora DZ za pravosodje, ki je obravnavala očitke Fišerju, podobno pa je Fišer po Gorenakovih besedah svoj prihod odpovedal tudi za sejo komisije DZ za peticije ter človekove pravice in enake možnosti. Na slednji bodo obravnavali grožnjo Demokraciji in Reporterju prek spletnega omrežja Facebook, saj so jim napovedali, da se bo pri njih zgodilo huje, kot je bilo ob tragediji v Parizu.