c S

DZ odvetnice Dolinškove ni imenoval za višjo sodnico

02.02.2015 07:49 Ljubljana, 30. januarja (STA) - DZ je soglasno zavrnil predlog Sodnega sveta, da odvetnico Anito Dolinšek imenuje za višjo sodnico na Višjem sodišču v Celju. Je pa na mesta okrožnih sodnic na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani izvolil Katjo Pešl Tacol, Anjo Bizjak in Urško Kržan Barič.

Vinko Gorenak, poslanec SDS, stranke, ki je najbolj nasprotovala imenovanju Dolinškove za višjo sodnico, je tudi danes ocenil, da bi bilo neprimerno, če bi na položaj višjega sodnika imenovali osebo, ki nima niti dneva sodniških izkušenj, in opozoril, da je prav Sodni svet sam uvedel takšno prakso. Ocenil je tudi, da je DZ samostojen organ in lahko zavrne predlog, ki mu ga poda Sodni svet.

Predsednik Sodnega sveta Janez Vlaj pa je dejal, da bi neizvolitev pomenila začetek konca neodvisnosti sodstva. Šlo bi tudi za drugi primer, ko DZ nekoga ni imenoval na mesto sodnika. Prvič se je to zgodilo v zgodnjih 90. letih, zaradi česar je takrat odstopil prvi predsednik Sodnega sveta.

Dolinškova se je potem, ko ji je v ponedeljek MVK odrekla podporo, sicer oglasila v pismu za javnost. Ocenila je, da je politika s takšno odločitvijo prvič v zgodovini povozila stroko in spomnila, da je Sodni svet kot strokovni organ ocenil, da je izmed dveh prijavljenih kandidatk najbolj primerna za omenjeno funkcijo.

Izid glasovanja na omenjeni komisiji po njenih navedbah potrjuje "najgloblji strah vseh tistih, ki ne verjamejo več v delovanje neodvisnega sodstva, in sicer da je lahko uspešen kandidat za sodnika samo tisti kandidat, ki ima podporo političnih strank".

Predsednik Sodnega sveta Janez Vlaj omenjenih navedb Dolinškove v četrtek za STA ni želel komentirati, saj da je postopek še odprt. Je pa pojasnil, da primer, ko je na sodniško mesto kot najustreznejši izbran kandidat, ki še ni sodnik, predvideva tudi zakonodaja, ki izvolitev v sodniško funkcijo dopušča tudi "zunanjim kandidatom".

"Predhodno usposobljenost za izbiro kandidata na višje sodniško mesto je po stališču Sodnega sveta praviloma sicer res mogoče pridobiti s primernim sojenjem na sodiščih nižje stopnje, vendar pa bi ob uveljavljeni zakonodaji stališče, po katerem bi lahko na višje sodniško mesto izbrali le kandidate, ki so že sodniki, predstavljalo nedopustno diskriminacijo," je zapisal Vlaj. Dodal je, da so bili v dosedanji praksi Sodnega sveta zunanji kandidati že izvoljeni na prav vsa višja sodniška mesta, tudi na vrhovno sodišče.

Odzval se je tudi na poziv Odbora 2014, naj zaradi slabega nadzora nad delom sodnikov odstopi. "Sodni svet svoje zakonsko določene naloge uspešno opravlja, zato ni nikakršnega razloga za odstop," je zapisal.