c S
Vlada bo z občinami popoldan podpisala dogovor o sredstvih za občine 29.01.2015 10:38 Ljubljana, 29. januarja (STA) - Vlada bo danes popoldne s predstavniki občin podpisala dogovor o sredstvih za delovanje občin v letošnjem letu, saj so na podpis dogovora pristali tudi v Skupnosti občin Slovenije. Dogovor bodo podpisali ob 15. uri na ministrstvu za finance.

Medtem ko je predsedstvo Združenja občin Slovenije že v sredo večinsko glasovalo za podpis dogovora o sredstvih za občine, so se danes za podpis odločili tudi v predsedstvu Skupnosti občin Slovenije (SOS). Kot je pojasnila generalna sekretarka SOS Jasmina Vidmar, bosta strani dogovor podpisali ob 15. uri.

V skladu z dogovorom bodo povprečnino za prvo polletje letošnjega leta določili v višini 525 evrov, za drugo polletje pa v višini 500,83 evra. Pri sredstvih za sofinanciranje investicij pa so po besedah Jasmine Vidmar pristali na alternativno dikcijo, po kateri bi se v letošnjem letu izplačal investicijski transfer v višini enega odstotka skupne primerne porabe občin, razlika do dveh odstotkov pa bi se zagotovila z dogovorom o višini povprečnine v letu 2016.

Vlada in predstavniki občin so se hkrati uskladili o sprejetju zakona o interventnih ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin. Vlada pa bi se v dogovoru zavezala tudi, da bo do 30. junija poskrbela za sprejem potrebnih sistemskih in zakonskih ukrepov za znižanje stroškov občin v višini 22,8 milijona evrov. V kolikor tega ne bi uspela, naj bi iz dogovora izhajalo, da bo ta sredstva zagotovila na drug način.