c S

Neplačana pripravništva sprožila vprašanje nujnosti pripravništev

08.01.2015 09:07 Maribor, 08. januarja (STA) - Neplačana pripravništva so po mnenju predsednika Študentske organizacije Slovenije Žige Schmidta novodobno suženjstvo, zato jih država ne bi smela dopuščati. Kot je v sredo na okrogli mizi v Mariboru povedala državna sekretarka Martina Vuk, na ministrstvih trenutno preučujejo, ali so pripravništva na posameznih področjih sploh še potrebna.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk je na dogodku v organizaciji Evropskega združenja študentov prava Elsa Maribor ponovila, da vlada premiera Mira Cerarja ne podpira pogodb o neplačanem pripravništvu v javnem sektorju. Po njenih besedah je tam z decembrskim sklepom tudi prepovedala objavljanje novih razpisov za neplačane pripravnike.

"So res pripravništva kot taka sploh še res nujno potrebna, da morajo biti na vseh teh različnih področjih opredeljena kot obvezna? Ali ni bil namen bolonjske reforme ravno ta, da pride oseba, ko konča terciarno izobraževanje, v sistem zaposlovanja že pripravljena," se je vprašala.

Po njenih besedah je na tem področju odprtih veliko vprašanj. "Do 15. januarja je na ministrstvih, katerih področni zakoni urejajo pripravništva, rok, da pripravijo analizo svojega področja in ukrepe, ki jih bodo sprejeli za ukinitev volonterskega pripravništva. Prav tako naj naredijo celovito analizo, ali so pripravništva pomembna, zakaj, kako jih bodo urejali in na kakšen način bodo vrednotili izkušnje, pridobljene izven zaposlitve," je še pojasnila Vukova.

Predsednica Sindikata Mladi plus Zala Turšič in predsednik Študentske organizacije Slovenije Žiga Schmidt sta se strinjala, da prepoved neplačanih pripravništev ni dovolj, ampak je treba najti sistemsko rešitev za lažje zaposlovanje mladih. Po besedah Schmidta je nujno spisati novo strategijo zaposlovanja mladih. "Zdaj samo stopicamo na mestu, ker ne vemo, kam bi z mladimi," je dejal.

Državna sekretarka je spomnila, da tega problema ne more rešiti vlada sama. "Ne moremo si delati iluzij, da bo vsak, ki konča študij, dobil od države plačano pripravništvo," je poudarila. Obstaja pa nekaj rešitev v evropskih sredstvih. "V novi finančni perspektivi EU bo na voljo 24,9 milijona evrov. Odzivi ministrstev, ki jih bomo dobili, bodo podlaga za to, da se bo pripravila shema zaposlovanja pripravnikov, plačanih iz teh evropskih sredstev," je pojasnila Vukova.

V razpravi je sodeloval tudi ekonomist Tomaž Kuralt, ki je predstavil svoje izkušnje kot neplačani pripravnik na Davčni upravi RS. Priznal je, da je s tem pridobil izkušnje in znanje, a se mu ne zdi pošteno, da je s takšnim sistemom pripravništvo omogočeno le diplomantom, ki si to lahko privoščijo. Po njegovih ocenah bi bilo treba zakonsko določiti, da imajo neplačani pripravniki prednost pri zaposlovanju v javnem sektorju.