c S

T-2 predlaga obnovo postopka v primeru 130-milijonske tožbe proti Telekomu Slovenije

07.01.2015 17:22 Ljubljana, 07. januarja (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je Telekomu Slovenije posredovalo predlog družbe T-2 za obnovo postopka v sporu, v katerem je T-2 od Telekoma zahteval odškodnino v višini 129,56 milijona evrov s pripadki. V Telekomu pravijo, da bodo na predlog odgovorili v zakonitem roku in tekom postopka dokazali, da je predlog za obnovo postopka v celoti neutemeljen.

Ljubljansko okrožno sodišče je sicer omenjeni postopek končalo s pravnomočno sodbo z dne 21. januarja 2013, s katero je razsodilo, da se tožbeni zahtevek tožeče stranke zavrne, so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz uprave največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja.

V družbi T-2 so ločeno pojasnili, da so predlog za obnovo postopka na pristojno sodišče vložili avgusta lani iz zakonsko predvidenega razloga za obnovo postopka. "Po prejemu odgovora s strani družbe Telekom Slovenije v družbi T-2 pričakujemo čim prejšnje nadaljevanje postopka," so za STA še pojasnili v T-2.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so za STA medtem povedali, da lahko zoper pravnomočno sodno odločbo pravdne stranke zgolj v zakonsko določenih primerih vložijo izredna pravna sredstva (revizija in obnova postopka), tožilstvo pa zahtevo za varstvo zakonitosti.

Sodišče je v tem primeru, potem ko so bili izpolnjeni vsi formalni pogoji za vodenje nadaljnjega postopka, predlog družbe T-2 kot tožeče stranke vročalo v izjavo Telekomu Slovenije kot toženi stranki, o čemer je Telekom obvestil javnost preko sporočila na borzi. O predlogu se Telekom sedaj lahko izjavi v roku 15 dni.

"Nadaljnji postopek s predlogom izhaja iz določb zakona o pravdnem postopku. Ko bo sodišče prejelo odgovor tožene stranke na predlog za obnovo postopka, bo glede na to, da je bila najprej vložena s strani tožeče stranke tudi revizija zoper pravnomočno sodbo, izdano na drugi stopnji, treba odločiti v skladu z določbo 402. člena zakona o pravdnem postopku, kateri postopek bo nadaljevalo oziroma katerega prekinilo - revizija ali obnova," so še zapisali na sodišču.

T-2 je omenjeno odškodninsko tožbo zoper družbo Telekom Slovenije, ki je v večinski državni lasti in je trenutno v fazi privatizacije, vložil v začetku leta 2007 zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja s strani Telekoma - ta naj bi družbo T-2 tehnično oviral pri ponujanju paketov za dostop do interneta prek tehnologije VDSL.

Po pisanju medijev je nato prišlo do več zamenjav sodnikov in vrste preklicev obravnav, januarja 2013 pa nato do začetka glavne obravnave. Vendar pa je sodnica Katja Kmetič na prvem naroku 21. januarja 2013 ugotovila, da družba T-2 ni predložila dokazov glede višine tožbenega zahtevka in da je zadeva zrela za razsojo, zato je glavno obravnavo končala.

Vodja oddelka analiz v družbi Alta Invest Sašo Stanovnik v luči potekajočega privatizacijskega postopka za Telekom pojasnjuje, da obstoj tako visokih tožb v vsakem primeru vpliva na ciljno ceno in potencialno prevzemno ceno, saj se v teh primerih vgradi v vrednotenje nek odstotek verjetnosti, da Telekom tožbo proti T-2 izgubi.

Za omenjen postopek je sicer po njegovih besedah verjetnost zelo majhna, saj je enkrat sodišče že razsodilo, da se tožbeni zahtevek tožeče stranke zavrne, vprašanje pa tudi je, kolikšen znesek bi v primeru zmage T-2 Telekom res moral plačati. "Zato negativen vpliv obstaja, a je po naših ocenah relativno nizek," je pojasnil za STA.

Za ceno delnice na borzi pa so po Stanovnikovih navedbah trenutno bolj ključne morebitne nove informacije glede privatizacije, ki pa jih je v zadnjem času malo. "Vlagatelji čakajo na pojav informacij o ceni prevzemnih ponudb. Zaradi obeh razlogov torej ocenjujejo, da je vpliv na tržno ceno Telekoma zanemarljiv," je povedal.

Postopek prodaje vodijo v Slovenskem državnem holdingu (SDH), kjer opozarjajo, da lahko pomembnejši poslovni dogodki v zvezi z družbo Telekom Slovenije vplivajo na pogoje, ki so jih pripravljeni ponuditi zainteresirani investitorji.

Postopek prodaje delnic družbe Telekom Slovenije je sicer v drugi fazi, ko investitorji pripravljajo zavezujoče ponudbe. Časovnice pa v interesu prodajnega postopka v SDH ne morejo razkriti javnosti.