c S

Socialni partnerji zbližali stališča glede davkov, plačna vprašanja ostajajo odprta

07.01.2015 07:34 Ljubljana, 06. januarja (STA) - Socialni partnerji so danes nadaljevali pogajanja o socialnem sporazumu 2015-2016 in sklenili, da jih nadaljujejo do 20. januarja, čeprav bi moral sporazum že biti sprejet. Med drugim so zaprli poglavje o trgu dela, zbližali so tudi stališča pri poglavju davčnih obremenitev, medtem ko je veliko vprašanj glede plač še vedno odprtih.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole je za STA spomnil, da so bila današnja pogajanja prva v novem letu. "Dogovorili smo se namreč, da se bomo pogajali le do novega leta, sedaj pa smo rok podaljšali do 20. januarja," je dejal. Sporazum naj bi, če bo dosežen, veljal tudi za letošnje leto, zato socialni partnerji z njim že zamujajo.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič pa je za STA ocenil, da je bil danes dosežen pomemben premik pri nekaterih doslej še odprtih vprašanjih. Med drugim so pogajalci že zaključili poglavja trga dela, evropske kohezijske politike, gospodarskega razvoja, novega zagona investicij in izobraževanja.

Smole je prepričan, da lahko socialni partnerji v dveh tednih, ki jih še imajo na voljo, dosežejo dogovor. "Prav gotovo je bilo veliko dela že storjenega, veliko poglavij je že zaprtih, ostaja pa še nekaj odprtih vprašanj glede katerih moramo najti rešitev," je dejal Smole. Po njegovem mnenju so namreč pogajalci blizu dogovora tudi na področju financ in obremenitev gospodarstva, vendar pa veliko vprašanj ostaja odprtih glede plačne politike.

Ena ključnih točk socialnega sporazuma bo očitno vprašanje definicije minimalne plače. Sindikati vztrajajo, da se iz definicije minimalne plače izvzame vsaj nočni dodatek, medtem ko delodajalci temu niso naklonjeni.

"Minimalna plača se je leta 2010 povečala za 23 odstotkov, kar je na eni strani pomenilo veliko izgubo delovnih mest. V času največje krize je zvišanje prizadelo ravno delovno intenzivne panoge," je poudaril Smole. Dodal je, da bo tudi na tem področju treba poiskati rešitev, če bodo želeli skleniti sporazum.

Kar se tiče novih davkov, so pogajalci dosegli napredek, čeprav še vedno niso našli dogovora, s katerim bi bile zadovoljne vse strani. Delodajalci namreč vztrajajo pri zavezi, da se gospodarstva ne bo obremenjevalo z novimi davki, medtem ko jasnih zavez vlade o tem še niso prejeli.

Semolič je dejal, da je pri poglavju privatizacije, ki še ni v celoti zaprto, ostalo odprto vprašanje, kako bi v oblikovanje strategije upravljanja z državnimi podjetji vključili socialne partnerje. "Za nas je namreč zelo pomembno, da se upoštevajo tiste direktive EU, ki ščitijo ne le interes kapitala, temveč tudi zaposlenih," je izpostavil Semolič.

Socialni partnerji bodo s pogajanji nadaljevali v petek, ko bodo med drugim najverjetneje govorili o zdravstvu, kjer se po besedah pogajalcev obetajo velike spremembe. "Žal še nismo bili seznanjeni s predlogi morebitnih sprememb na področju zdravstva," pa je o teh spremembah dejal Smole.