c S

Pravosodno ministrstvo pozdravlja razveljavitev ureditve uklonilnega zapora

18.12.2014 08:24 Ljubljana, 17. decembra (STA) - Ministrstvo za pravosodje pozdravlja odločitev ustavnega sodišča, ki je v postopku za oceno ustavnosti v celoti razveljavilo ureditev uklonilnega zapora. Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij pa je kot organ v sestavi ministrstva že začela z vsemi postopki izvršitve odločbe ustavnega sodišča, so za STA sporočili z ministrstva.

Na ministrstvu za pravosodje so spomnili, da je minister Goran Klemenčič že večkrat izrazil resne pomisleke glede dosedanje ureditve in izvrševanja uklonilnega zapora ter imel med prioritetami tudi spremembo oziroma odpravo uklonilnega zapora.

"Odgovor na vprašanje glede posameznikov, ki so v preteklosti že prestali uklonilni zapor, ter morebitnih odškodnin, je v tem trenutku preuranjen - posebej v luči dejstva, da ustavno sodišče ni kot protiustavnega spoznalo instituta uklonilnega zapora samega," so še zapisali.

Ustavno sodišče je sicer v postopku za oceno ustavnosti, ki ga je začelo na zahtevo varuha človekovih pravic, v celoti razveljavilo ureditev uklonilnega zapora. Odločilo je tudi, da se ustavijo vsi postopki odločanja o uklonilnem zaporu, ki do objave odločitve ustavnega sodišča še niso bili končani, so danes sporočili iz urada varuha.

V primerih, kjer je bil postopek o uklonilnem zaporu že končan, pa se uklonilni zapor ne izvrši oziroma se njegovo izvrševanje ustavi.

Ustavno sodišče protiustavnosti izpodbijanega ukrepa uklonilnega zapora kot takega sicer ni ugotovilo. Ugotovilo pa je, da so v neskladju z ustavo posamezni pogoji in ureditev postopka, kot so predpisani za izrekanje uklonilnega zapora, ker ne dajejo v zadostni meri jamstev, ki jih zagotavlja ustava.

Zakonodajalec bo sedaj moral uklonilni zapor, če bo pri njem vztrajal, urediti na novo, tako da bo njegova ureditev upoštevala jamstva, ki jih zagotavlja ustava. Varuh je leta 2012 zahtevo za oceno ustavnosti vložil, ker je obravnaval več pobud nezadovoljnih pobudnikov, ki jim je bil v postopku izvršitve pravnomočne odločbe o prekršku določen uklonilni zapor.