c S

Poslanci podprli novelo zakona o odvetništvu

18.12.2014 08:30 Ljubljana, 17. decembra (STA) - Poslanci so s 50 glasovi za in 20 proti podprli novelo zakona o odvetništvu, ki so jo obravnavali po nujnem postopku. Z novelo se omejujejo na novo določene odvetniške tarife za odvetniške storitve pri zastopanju po uradni dolžnosti in pri brezplačni pravni pomoči, in sicer v višini 50 odstotkov tarife.

Kot je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Tina Brecelj, se z omejitvijo odvetniške tarife omejujejo učinki nove odvetniške tarife. Po novi tarifi bi se namreč proračunski izdatki za odvetniške storitve izdatno povečali, z omejitvijo pa se izdatki ohranjajo na sedanjem nivoju, je pojasnila. Predlog novele po njenih besedah tudi povečuje transparentnost opravljanja odvetniških storitev dela ter predvideva več disciplinskih postopkov za odvetnike.

Ob obravnavi novele na današnji seji DZ so podporo noveli napovedali v koalicijskih poslanskih skupinah SMC in DeSUS, v poslanski skupini SD so napovedali večinsko podporo, prav tako so glasove za novelo napovedali v NSi. Kot menijo, je z vidika proračuna pomembno, da se omeji odvetniške tarife pri zastopanju po uradni dolžnosti in brezplačni pravni pomoči. Da to ni sporno, po njihovih navedbah izhaja tudi iz preteklih odločb ustavnega sodišča.

V drugih poslanskih skupinah pa so opozorili na negativne posledice novele. Med drugim so navedli različno zavzeto ravnanje odvetnikov, ki bodo prejeli različno plačilo, in vprašljivo ureditev, kaj sodi v okvir brezplačne pravne pomoči.

V opozicijskih poslanskih skupinah, tudi v NSi, so sicer poudarili potrebo po sistemski ureditvi področja brezplačne pravne pomoči.