c S

Specializirano tožilstvo: Prepoved preiskave zaseženega pri odvetnikih Šrota in Starine Kosem na postopek nima vpliva

17.12.2014 13:25 Ljubljana, 17. decembra (STA) - Odločitev ustavnega sodišča, da se v preiskavi zoper Boška Šrota in Andrijane Starina Kosem vsaj začasno ne sme uporabljati dokazov, pridobljenih pri njihovih odvetnikih, na ta predkazenski postopek nima prav nikakršnega vpliva, so za STA pojasnili na specializiranem tožilstvu. Dodajajo, da je predkazenski postopek v polnem teku.

Policija namreč v skladu z usmeritvami specializiranega tožilstva nadaljuje z intenzivnim zbiranjem vseh potrebnih podatkov in dokazov, so še pojasnili za STA.

Ustavni sodniki so prejšnji teden do končne odločitve prepovedali preiskovalna dejanja, povezana z zasegi pri odvetnikih obeh preiskovancev v primeru prodaje delnic Premogovnika Velenje. Trije odvetniki namreč niso bili osumljenci, a so kriminalisti novembra lani kljub temu na podlagi odredb ljubljanskega okrožnega sodišča obiskali njihove odvetniške pisarne ter pregledali tudi njihove domove in vozila. Pri tem so zasegli kopije diskov računalnikov.

Odvetniška zbornica je dogodek označila za nedopusten poseg v delo odvetnikov ter njihovo samostojnost in neodvisnost. Zato se je s pritožbo in pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti členov dveh zakonov, ki določajo opravljanje hišnih preiskav ter zaseg predmetov, obrnila na ustavno sodišče. Zbornica spodbija zakon o kazenskem postopku in zakon o odvetništvu.

Na tožilstvu pa razlagajo, da zakon o kazenskem postopku ureja pogoje za odreditev in izvršitev hišne preiskave, zasega in preiskave elektronskih podatkov, prav tako pa ureja, zoper koga se lahko to opravi in pri tem ne predpisuje, da bi bil kdorkoli izvzet. Zakon torej ne predvideva, da se zoper odvetnike ta preiskovalna dejanja ne bi smela opravljali.

Enako po pojasnilu tožilstva izhaja tudi iz zakona o odvetništvu, ki kakšnih posebnih pogojev, razen navzočnosti predstavnika odvetniške zbornice pri hišni preiskavi, ne predpisuje. In na podlagi obstoječe zakonodaje je sodišče na predlog tožilstva tudi dovolilo opisana preiskovalna dejanja, so dodali.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču pa so pojasnili le, da so dolžni spoštovati odločitev ustavnega sodišča in kot sodišče prve stopnje ne morejo komentirati odločb ustavnega sodišča. Ustavno sodišče je namreč po zakonu najvišji organ sodne oblasti za varstvo ustavnosti in zakonitosti ter človekovih pravic in temeljnih svoboščin, njegove odločbe pa so obvezne, so poudarili za STA.