c S
DZ uzakonil dogovor vlade s sindikati javnega sektorja 16.12.2014 16:01 Ljubljana, 16. decembra (STA) - Državni zbor je z 51 glasovi za in štirimi proti po nujnem postopku sprejel zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leto 2015 (predlog zakona), ki uzakonja dogovor vlade s sindikati javnega sektorja o varčevalnih ukrepih. Ukrepi bodo začeli veljati z novim letom.

V zakon o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leto 2015 je vlada prelila dogovor s sindikati javnega sektorja glede omejevanja stroškov dela. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je danes poslancem pojasnil, da zakon omogoča podaljšanje že dogovorjenih ukrepov iz letošnjega leta v višini 313 milijonov evrov ter še dodatni prihranek v višini 36 milijonov evrov, ki je rezultat dogovora s sindikati.

Na seznamu varčevalnih ukrepov so znižana plačna lestvica, podaljšanje neusklajevanja osnovnih plač, podaljšanje neizplačevanja redne delovne uspešnosti, znižan regres za letni dopust in podaljšanje omejenega izplačevanja delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela.

Zakon določa tudi zamik izplačila iz naslova napredovanj v plačne razrede in nazive oziroma višje nazive v prihodnjih dveh letih. Po Koprivnikarjevih besedah pa je pomembno, da z dogovorom uvajajo tudi določene stimulativne elemente.

Dogovor o varčevalnih ukrepih je z vlado podpisalo 29 od 38 reprezentativnih sindikatov. Preostalih devet sindikatov ni pristopilo dogovoru iz različnih razlogov, se pa vsi več ali manj tičejo specifičnih zahtev poklicnih skupin, ki jih zastopajo. Kljub temu bo zakon veljal za ves javni sektor.

Da bodo zakon podprli, so ob današnji razpravi napovedali v koalicijskih SMC, DeSUS in SD ter opozicijski ZaAB, kjer menijo, da so predlagani ukrepi nujni. Zakon so podprli tudi v ZL, čeprav nasprotujejo vladni "varčevalni ihti". V SDS in NSi pa so podporo zakonu odrekli, saj menijo, da je vlada sindikatom preveč popustila.