c S

Na konferenci dobrih praks v sodstvu podelili priznanja in predstavili prenovo poslovnih procesov

16.12.2014 15:53 Brdo pri Kranju, 16. decembra (STA) - Na Brdu pri Kranju je danes potekala peta konferenca dobrih praks v sodstvu, kjer so med drugim podelili priznanja za dosežke na področju pravosodja. Predstavili so tudi pomembnejše projekte prenove poslovnih procesov na slovenskih sodiščih ter posledice informatizacije in uvedbe elektronskega poslovanja, so sporočili z vrhovnega sodišča.

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je v nagovoru pohvalil prizadevanja sodišč pri iskanju načinov za izboljšanje rezultatov poslovanja sodišč, so zapisali na omenjenem sodišču. Pojasnili so, da je sodstvo v preteklih letih v skladu z zastavljenimi cilji doseglo pomembne premike, in dodali, da novi načini poslovanja omogočajo učinkovitejše reševanje zadev.

Po njihovih podatkih so uspela sodišča v zadnjih štirih letih število nerešenih zadev znižati s 470.000 na 300.000, letos pa je število nerešenih pomembnejših zadev prvič padlo pod 100.000. "Tak pristop omogoča sistemsko skrajševanje povprečnih časov obravnave sodnih zadev, kar za stranke predstavlja enega najpomembnejših dejavnikov," pravijo na sodišču.

Na današnji konferenci so sicer svoje projekte predstavila okrajna sodišča v Piranu, Ljubljani, Mariboru, Slovenj Gradcu, Delovno in socialno sodišče v Ljubljani ter okrožna sodišča v Slovenj Gradcu in Mariboru. Na primeru zdravniških napak so govorili tudi o ustreznih sistemskih odzivih.