c S

Sodni svet opozarja na svojo izključenost pri spremembah pravosodne zakonodaje

15.12.2014 08:12 Ljubljana, 12. decembra (STA) - Sodni svet ob zadnjem paketu sprememb pravosodnih zakonov, ki jih je v DZ poslala vlada, opozarja, da je premalo vključen v pripravo zakonodaje, ki se nanaša na pravosodje. Zato pričakuje, da se bo takšna slaba praksa spremenila.

Kot so v izjavi zapisali v Sodnem svetu, se z načinom, ki ga je vlada ubrala pri pripravi omenjenega paketa, že več let ponavlja praksa zakonodajne in izvršilne oblasti, ko brez predhodno izdelane strategije parcialno in nepremišljeno posega v zakone, Sodni svet pa ima za podajo predlogov na voljo nerazumno kratke roke.

Kot opozarjajo, je vlada pri zadnjih predlaganih spremembah zakona o sodiščih in zakona o sodniški službi, spremembe potrdila celo preden je dobila dokončno mnenje Sodnega sveta.

Takšno ravnanje v Sodnem svetu ocenjujejo kot nedopustno in nedostojno, saj slednjemu onemogoča, da izpolnjuje svoje zakonske dolžnosti. Hkrati pa po njihovem mnenju predstavlja poseg v neodvisnost sodstva.

Sodni svet tako pričakuje, da se bo slaba praksa oziroma nespoštovanje zakonske vloge Sodnega sveta pri sprejemanju zakonov v Sloveniji spremenila.

Vlada je namreč v četrtek v državni zbor poslala pet zakonov s področja pravosodja, s čimer zaključuje prvi korak na poti reforme pravosodja.