c S
Odbor DZ za zunanjo politiko zadovoljen z zagovorom v arbitraži 10.12.2014 08:18 Ljubljana, 09. decembra (STA) - Odbor DZ za zunanjo politiko (OZP) se je danes za zaprtimi vrati formalno seznanil s poročilom po ustnem zagovoru Slovenije pred arbitražnim sodiščem, ki bo določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško. Kot je po seji povedal predsednik odbora Jožef Horvat (NSi), so poslanci zadovoljni s tem, kar je v Haagu predstavila slovenska delegacija.

Ustna obravnava pred arbitražnim sodiščem je potekala od 2. do 13. junija, a se je OZP o tem formalno seznanil šele danes. Ker mora biti postopek arbitraže v skladu z arbitražnim sporazumom zaupne narave, je tudi obravnava današnjega gradiva potekala za tesno zaprtimi vrati v DZ.

Kot je po koncu seje povedal predsednik odbora, se je glede na to, da je v DZ veliko novincev, veliko poslancev s podrobnostmi arbitraže seznanilo prvič. Razprava je bila po njegovih besedah poglobljena in z veliko vprašanji, imeli pa so "vpogled v vse podrobnosti" - na mizi so imeli tudi celoten magnetogram ustne obravnave.

"Danes so bile s strani delegacije Slovenije na arbitražnem sodišču predstavljene res vse podrobnosti, na kakšen način je Slovenija zagovarjala in predstavljala sodišču svoje argumente za dostop do odprtega morja in tudi mejo na kopnem," je pojasnil Horvat.

"Mislim, da je bila ravno predstavitev ustne obravnave dobra priložnost, da se tudi novi poslanci seznanijo, na kakšen način smo zagovarjali interes Slovenije, ko gre za določitev meje med Hrvaško in Slovenijo," pa je po koncu seje OZP novinarjem povedal zunanji minister Karl Erjavec.

Podčrtal je še, da gre v celotni zadevi za "več kot 1500 dokumentov" in da se je Slovenija na ta zagovor pripravljala praktično pet let. "Pričakujem odločitev, ki bo v skladu s slovenskimi interesi. Zlasti je vitalnega pomena stik z odprtim morjem," je dejal slovenski zunanji minister in spomnil, da je tudi sam v nastopu pred arbitražnim sodiščem v Haagu dejal, da "Slovenija pričakuje, da bo arbitražno sodišče odločilo o stiku z odprtim morjem in da bo s tem izpolnjen mandat sodišča".

OZP je na koncu po besedah Horvata ocenil, "da je bila strategija slovenske delegacije primerna". "Slovenska delegacija je imela realističen pristop, se pravi zagovarjati tisto, kar lahko z dokumenti in argumenti tudi dokažemo," je povedal.

Erjavec pa je dodal, da je "vesel, da nismo šli v argumentacijo, da bi zahtevali kaj več, kot nam pripada, ker arbitražno sodišče takšnemu zahtevku gotovo ne bi sledilo". "Gre za resno sodišče, visoko profesionalno in arbitre je treba prepričati z argumentacijo," je poudaril.

OZP je po besedah Horvata obžaloval, "da Hrvaška ni sprejela slovenskega predloga, da bi bila ustna obravnava javna, saj bi se lahko s tem sproti seznanila slovenska javnost".

"Današnja seja OZP je dejansko pokazala, da je bil odbor zadovoljen s tem, kar je predstavila slovenska delegacija, minister Erjavec in vodja projektne enote Simona Drenik. Kakih napetosti ni bilo slutiti. Mislim, da je zdaj naloga opravljena, tako pisna, kot tudi ustna in na potezi je arbitražno sodišče, ki bo odločilo dokončno," je povedal Horvat.

Odločitev sodišča naj bi bila znana v prvi polovici prihodnjega leta oziroma, kot sta nakazala tako Horvat kot Erjavec, "morda proti koncu" tega obdobja. Kot je še dejal Erjavec, je optimističen glede slovenskih pričakovanj.

Spomnil je, da bo arbitražno sodišče mejo določalo glede na stanje 25. 6. 1991, ter izrazil zadovoljstvo, ker v Piranskem zalivu ni več incidentov, ki so se obudili v začetku jeseni. "Res pa je, da jih ni več, odkar smo zagrozili, da bomo od arbitražnega sodišča zahtevali, da izda določene odredbe. Zaenkrat je stanje na terenu mirno," je še dejal minister, ki upa, da bo tako ostalo do končne odločitve arbitražnega sodišča, "ker tako ali tako ne vplivajo na njegovo odločitev".