c S

Janševa ustavna pritožba v preliminarno obravnavo pred vse ustavne sodnike

04.12.2014 08:19 Ljubljana, 03. decembra (STA) - Kazenski senat ustavnega sodišča je danes sklenil, da se ustavna pritožba Janeza Janše v zadevi Patria obravnava absolutno prednostno, so sporočili s sodišča. Zadevo se bo v preliminarno obravnavo predložilo na plenum sodišča, pred vse ustavne sodnike. Plenum bo torej odločal, ali zadevo prejeti v obravnavo.

Tričlanski upravni senat je Janševo pritožbo začel obravnavati danes, pri odločanju pa je imel več možnosti. Lahko bi pritožbo zavrgel ali pa jo sprejel v obravnavo. Lahko pa senat odloči samo o začasnem zadržanju in o prednostni obravnavi ali pa odločanje o vseh teh vprašanjih prenese na plenum, torej na vse sodnike.

Janšev zagovornik Franci Matoz je v četrtek vložil ustavno pritožbo, v kateri predlaga, naj sodišče zadrži izvršitev sodbe, da bi lahko Janša nemudoma prišel iz zapora.

V 56 strani dolgi pritožbi je Janševa obramba ustavnim sodnikom predlagala, naj zadevo obravnavajo absolutno prednostno, saj je sodba tudi podlaga za prenehanje poslanskega mandata. Matoz pričakuje, da bo ustavno sodišče "zaradi več kot očitnih kršitev" pritožbi ugodilo in dosedanje sodbe razveljavilo.

Janšev zagovornik dosedanjim odločitvam sodišč očita več kršitev ustave, od kršitve enakega varstva pravic, pravice do sodnega varstva, domneve nedolžnosti, načela zakonitosti v kazenskem postopku do načela pravnega jamstva oziroma pravice do obrambe.

Janša dveletno zaporno kazen prestaja od 20. junija letos, v zaporu sta tudi soobsojena Tone Krkovič in Ivan Črnkovič, ki sta bila v zadevi Patria obsojena na 22 mesecev zapora. Vrhovno sodišče je pred kratkim zavrnilo njihove zahteve za varstvo zakonitosti, zato se je sedaj trojica obrnila na ustavno sodišče. Tudi Krkovič in Črnkovič predlagata začasno zadržanje izvršitve sodbe.

Ustavni sodniki ugodijo redkim pritožbam, uspešne pa so največkrat pritožbe zaradi kršitve 22. člena ustave, ki določa enako varstvo pravic v postopku pred sodiščem in drugimi državnimi organi.

Leta 2007 je sodišče denimo prejelo 3937 ustavnih pritožb, ugodili so 38 primerom. Pripad ustavnih pritožb je nato z leti vse nižji. V letu 2011 so jih tako prejeli 1358, ugodili so 21. Pred dvema letoma so rešili 1287 primerov, ugodeno pa je bilo 41 pritožbam. Lani so ob 1074 rešenih zadevah sodniki ugodili 18 pritožbam, kažejo podatki iz letnih poročil ustavnega sodišča.