c S

SDS z dopolnitvami kazenskega zakonika za sankcioniranje tujih terorističnih bojevnikov

03.12.2014 13:24 Ljubljana, 03. decembra (STA) - SDS je v zakonsko proceduro vložila dopolnitve kazenskega zakonika, s katerimi bi sodelovanje v spopadih na ozemljih drugih držav na strani terorističnih skrajnežev postalo kaznivo dejanje, prav tako novačenje in usposabljanje oseb za takšne spopade. S tem želijo po besedah strankinega poslanca Žana Mahniča poskrbeti za večjo varnost v Sloveniji.

S predlogom po besedah Mahniča tudi sledijo resoluciji Varnostnega sveta Združenih narodov iz 24. septembra letos, ki glede na zadnje dogajanje v Siriji uvaja nov termin "tuji teroristični bojevnik". Tudi druge države po besedah Mahniča že sprejemajo podobne zakonske prepovedi, med drugim Avstrija ter Bosna in Hercegovina.

V SDS predlagajo uvedbo novega 111.a člena kazenskega zakonika, po katerem bi bilo novačenje in usposabljanje oseb za sodelovanje v tujih terorističnih združbah, katerih namen je ogroziti ustavni red neke države, kaznovano z zaporom od petih do petnajstih let, samo sodelovanje v takšnih formacijah pa z zaporom najmanj petih let. Z zaporom od osmih mesecev do petih let bi bilo sankcionirano tudi ščuvanje k omenjenima dvema kaznivima dejanjema.

Pri tem se določbe ne bi uporabljale za državljane držav članic EU ali tretjih držav, s katerimi ima Slovenija podpisan mednarodni sporazum o sodelovanju na vojaškem ali policijskem področju, ter za osebe, ki sodelujejo v mednarodnih operacijah in misijah pod nadzorom Nata, EU in Združenih narodov.

Po podatkih Mahniča sta se po zdajšnjih podatkih bojev v Siriji na strani pripadnikov t. i. islamske države udeležila dva Slovenca, trije pa naj bi to poskušali. Mahnič kljub temu meni, da je treba ukrepati že zdaj in ne čakati, da težava postane večja. "Treba je ukrepati preventivno," je dejal na novinarski konferenci, na kateri je predstavil predlog.

V SDS po besedah poslanca upajo, da bodo dopolnitve zakonika podprle tudi druge poslanske skupine, "saj nihče ne želi, da Slovenija velja za državo, ki podpira terorizem". Veseli ga tudi, da se je Islamska skupnost v Sloveniji distancirala od terorističnih dejanj borcev islamske države.