c S
Upravno sodišče zavrnilo zahtevo vlade glede magnetograma 02.12.2014 14:38 Ljubljana, 02. decembra (STA) - Upravno sodišče je zavrnilo zahtevo vlade za začasno zadržanje odločbe informacijskega pooblaščenca, po katerem bi morala novinarju posredovati magnetogram 69. seje vlade, na kateri je vlada odločala o kandidatih za evropskega komisarja. Izvršitev izpodbijane odločbe je namreč zadržana že na podlagi zakona o informacijskem pooblaščencu.

Na upravnem sodišču so za STA potrdili, da so v upravnem sporu zaradi dostopa do informacij javnega značaja vladi zavrnili izdajo začasne odredbe. Sklep je bil tožeči stranki, torej vladi, po pooblaščencu že vročen, medtem ko vročitev sklepa stranki z interesom, novinarju POP TV Denisu Oštirju, še ni izkazana.

Kot so pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje (Ukom), je sodišče zahtevo za izdajo začasne odredbe zavrnilo, ker je izvršitev izpodbijane odločbe zadržana že na podlagi zakona o informacijskem pooblaščencu. Ta določa, da če je vložen upravni spor, organ prosilcu ni dolžan posredovati dokumenta. V konkretnem primeru tako odločba informacijskega pooblaščenca še ni postala izvršljiva, so zapisali v Ukomu.

O tem, da mora vlada novinarju POP TV Denisu Oštirju posredovati magnetogram omenjene seje, je informacijski pooblaščenec odločil 21. oktobra, vlada pa bi mu morala magnetogram seje, ki je potekala 31. julija, posredovati najpozneje 20. novembra.

Eden od razlogov, da je pooblaščenec odločil, da mora vlada z magnetograma umakniti stopnjo tajnosti interno, je bil, da je magnetogram nastal 31. julija, na vladi pa so se za oznako interno odločili šele 12. avgusta.

Po oceni pooblaščenca tudi ni mogoče oceniti, da bi razkritje magnetograma imelo kakšne konkretne škodljive posledice za varnost države ali za njene politične ali gospodarske koristi, kot meni vlada. Tudi "narava dela članov vlade je takšna, da je njihovo delo izpostavljeno presoji javnosti, zato argumenti organa ne zdržijo resne pravne presoje", je med drugim zapisal informacijski pooblaščenec.

Naj z magnetograma seje umakne oznako tajnosti, je vlado sicer že dvakrat pozvala tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Poziv je najprej naslovila na vlado Alenke Bratušek, pozneje pa še na novo vlado.