c S

IZBRANIH 10 NAJVPLIVNEJŠIH PRAVNIKOV 2014

25.11.2014 08:49 Ljubljana, 25.novembra (iusinfo) Po mnenju strokovne in splošne javnosti so najvplivnejši pravnice in pravniki letošnjega leta (navedeni po abecednem redu): dr. Matej Avbelj, dr. Miro Cerar, dr. Janja Hojnik, ddr. Klemen Jaklič, mag. Goran Klemenčič, Franci Matoz, Vlasta Nussdorfer, dr. Marko Pavliha, dr. Andraž Teršek in Nina Zidar Klemenčič.

Na osrednjem slovenskem pravnem portalu IUS-INFO (www.iusinfo.si) se je končal že štirinajsti izbor »10 najvplivnejših pravnikov«, ki je kot že tradicionalno potekal v dveh delih. Izmed dvajsetih finalistov, ki so bili največkrat predlagani v prvem delu, se je med najvplivnejše uvrstila deseterica pravnic in pravnikov, ki so do vključno 24. novembra, ko se je izbor končal, dobili največ glasov.

V prvem delu izbora so organizatorji na portalu IUS-INFO prejeli kar 134 različnih predlogov oziroma imen slovenskih pravnic in pravnikov, ki so bili letos po mnenju uporabnikov portala posebej prodorni in prizadevni pri svojem strokovnem delu. V drugem delu izbora so obiskovalci portala lahko oddali glas enemu izmed 20 finalistov in dodali tudi obrazložitev ali vprašanje zanj.

V letošnjem izboru je svoj glas oddalo rekordno število obiskovalcev portala, in sicer kar 4.332. Med najvplivnejše pravnike sta se uvrstila tako predsednik vlade dr. Miro Cerar kot tudi pravosodni minister mag. Goran Klemenčič. V ospredju ostajajo pravniki iz akademskega sveta, ki so priljubljeni predvsem zaradi svoje strokovnosti in visokih moralnih načel. Posebna zanimivost letošnjega izbora je, da se je v deseterico uvrstil zakonski par Klemenčič, kar je prvi tak primer v vseh štirinajstih letih.

Glasovalci so ob oddajanju glasov lahko dopisali tudi obrazložitev svojega izbora − najpogosteje so navajali odlike, kot so: visoke moralne vrednote, strokovnost, načelnost, neposrednost, mednarodni ugled ter letos zelo pogosto pravičnost in pogum. Največkrat postavljena vprašanja za finaliste so zadevala vpliv pravnikov in njihovo odgovornost za stanje v družbi, nedelovanje pravne države ter zaskrbljenost zaradi zlorab prava in represivnih organov v politične namene.

Uvrstitev med deset najvplivnejših pravnikov pridobiva vedno večjo veljavo v pravni in  tudi v širši javnosti. Družba IUS SOFTWARE, ki ureja in razvija portal IUS-INFO, bo izbrane pravnice in pravnike povabila na slovesno podelitev priznanj in okroglo mizo, s katero se izbor tradicionalno končuje.

Razpravo na okrogli mizi, ki bo v torek, 2. decembra 2014, ob 11. uri v ljubljanskem hotelu Lev, bo  povezoval dr. Marko Pavliha, ki se že vrsto let uvršča med izbrano deseterico. V razpravi z naslovom (A)moralnost pravnikov bodo udeleženci predstavili svoja mnenja ter izkušnje o izzivih in pasteh pravniškega poklica.

Dr. Pavliha je za uvod zapisal:

»(A)moralnost pravnikov se manifestira na več načinov. Pravniki s(m)o lahko politiki v zakonodajni ali izvršni oblasti, funkcionarji v pravosodju, uslužbenci v državnem zboru, strankah, vladi, na sodiščih, tožilstvih, ministrstvih in drugod,  pozerji, lukrativni svetovalci politikom in obračalci plašča po vetru (prepogosto brez moralnih zadržkov), pasivni tolerantneži pravnih in etičnih zlorab ali osamljeni borci za pravico, ki jih žene civilni pogum. Družbeno breme seveda nosijo tudi odvetniki, notarji, pravniki v gospodarstvu in učitelji prava. V katero od omenjenih kategorij bi se uvrstili izbrani pravniki? Eden od paradoksov človeštva je, da kljub (pre)obilici prava še zdaleč ni vse tako prav, kot bi bilo pravilno, in navzlic zavedanju, kaj bi družba mórala, je morála zaspala v nočni môri. Zakaj? Kako izbrana deseterica osebno pripomore, da ne bi bilo tako?«

Organizator vabi zainteresirano strokovno javnost in posameznike, da se udeležijo slavnostne podelitve priznanj najvplivnejšim pravnikom in okrogle mize, saj se tudi letos obeta zanimiva in polemična razprava.