c S

Janša se za zdaj vrača v poslanske klopi

21.11.2014 14:32 Ljubljana, 21. novembra (STA) - Ustavno sodišče je v obravnavo sprejelo pritožbo Janeza Janše na ugotovitev DZ, da mu je prenehal poslanski mandat. Do končne odločitve pa je zadržalo sklep o prenehanju mandata. Tako se Janša za zdaj vrača v poslanske klopi. Začasno zadržanje začne učinkovati z dnem vročitve sklepa DZ in Državni volilni komisiji - Sklep US in ločena mnenja

Z danes sprejetim sklepom je tako ustavno sodišče odločilo, da bo Janševo pritožbo sprejelo v obravnavo, v nadaljevanju pa bo vsebinsko presojalo ustavnost zakona o poslancih, ki je bil podlaga za prenehanje mandata.

Točko sklepa, da ustavno sodišče zadevo sprejeme v obravnavo, je podprlo sedem ustavnih sodnikov, proti pa sta bili ustavni sodnici Dunja Jadek Pensa in Jadranka Sovdat. Za točki sklepa, da ustavno sodišče do končne vsebinske odločitve zadrži izvajanje sklepa DZ o prenehanju mandata in da takšna odločitev začne učinkovati z dnem vročitve sklepa DZ in Državni volilni komisiji, je glasovalo pet ustavnih sodnikov, proti pa so bili štirje. Točko sklepa, da ustavno sodišče začne postopek za oceno ustavnosti zakona o poslancih, pa je podprlo sedem ustavnih sodnikov, eden je bil proti.

Ustavni sodniki so se Janševe pritožbe lotili absolutno prednostno na seji minuli teden, a tedaj še niso sprejeli nobene odločitve. V četrtek je bila vnovič na dnevnem redu seje, odločitev pa so sporočili danes na spletni strani ustavnega sodišča.

DZ je namreč 15. oktobra zavrnil predlog, da bi Janša kljub pravnomočni obsodbi v zadevi Patria ostal poslanec, nato pa ugotovil, da mu je po zakonu o poslancih prenehal poslanski mandat. Janša je preko odvetniške pisarne Matoz na ustavno sodišče vložil pritožbo.