c S

Vlada o zvišanju davkov na finančne storitve in zavarovalne posle

20.11.2014 08:22 Ljubljana, 20. novembra (STA) - Vlada bo danes predvidoma obravnavala predloga novel zakona o davku na finančne storitve in zakona o davku od prometa zavarovalnih poslov, ki sta del sprememb za dodatne prilive v proračun 2015. Na dnevnem redu je tudi novela zakona o davčnem postopku, ki ureja področje ročnega izdajanja računov pri gotovinskem plačevanju.

Po predlogu se bosta tako davek na finančne storitve kot davek od prometa zavarovalnih poslov zvišala s sedanjih 6,5 na 8,5 odstotka, višji stopnji pa bi začeli veljati s prihodnjim letom. Zvišanje teh davkov je del ukrepov, za katere se je v okviru priprav na rebalans državnega proračuna za leto 2015 dogovorila vlada.

Višji davek na finančne storitve naj bi prinesel dodatnih 13 milijonov, višji davek na zavarovalne posle pa dodatnih 17 milijonov evrov. Finančni minister Dušan Mramor pravi, da oba davka nadomeščata izpad zaradi prenehanja davka na bilančno vsoto bank.

Predlog novele zakona o davčnem postopku med drugim določa izdajo ročno izpisanih računov pri gotovinskem poslovanju z uporabo vezane knjige računov. Ta se bo lahko uporabljala, če jo bo potrdil davčni organ, ki bo vodil evidenco izdanih in evidenco potrjenih vezanih knjig računov.

Gre za enega od ukrepov v boju proti sivi ekonomiji, s katerim naj bi povečali preglednost poslovanja z gotovino in zmanjšali možnosti neplačevanja davkov.

Vlada bo danes med drugim obravnavala tudi informacijo o predhodni oceni škode na kmetijskih pridelkih zaradi posledic obilnih padavin in poplav med 15. junijem in 15. septembrom letos.