c S

Vlada sprožila upravni spor zoper odločbo informacijskega pooblaščenca

19.11.2014 13:59 Ljubljana, 19. novembra (STA) - Vlada je zoper odločbo informacijskega pooblaščenca, s katero ji je ta naložil, da mora v 31 dneh novinarju posredovati magnetogram 69. seje, sprožila upravni spor, so povedali na Ukomu. Dokler upravni spor ne bo končan, stopnja tajnosti magnetograma seje, na kateri je vlada odločala o kandidatih za evropskega komisarja, ne bo umaknjena.

O tem, da mora vlada novinarju POP TV Denisu Oštirju posredovati magnetogram omenjene seje, je Informacijski pooblaščenec RS odločil 21. oktobra, vlada pa bi mu morala magnetogram seje, ki je potekala 31. julija, posredovati najpozneje do četrtka.

A se slednje ne bo zgodilo, saj mora o zadevi najprej pravnomočno odločiti upravno sodišče, pojasnjujejo na Uradu vlade RS za informiranje (Ukom). Državno pravobranilstvo je sicer v imenu vlade tožbo na upravno sodišče vložilo v torek.

Eden od razlogov, da je pooblaščenec odločil, da mora vlada z magnetograma umakniti stopnjo tajnosti interno, je bil, da je magnetogram nastal 31. julija, na vladi pa so se za oznako interno odločili šele 12. avgusta.

Po oceni pooblaščenca tudi ni mogoče oceniti, da bi razkritje magnetograma imelo kakšne konkretne škodljive posledice za varnost države ali za njene politične ali gospodarske koristi, kot meni vlada. Tudi "narava dela članov vlade je takšna, da je njihovo delo izpostavljeno presoji javnosti, zato argumenti organa ne zdržijo resne pravne presoje", je med drugim zapisal informacijski pooblaščenec.

Naj vlada z magnetograma seje umakne oznako tajno, je vlado sicer že dvakrat pozvala tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Poziv je najprej naslovila na vlado Alenke Bratušek, pozneje pa še na novo vlado.

Gre za magnetogram seje vlade z 31. julija, ki vsebuje zapise poteka odločanja vlade o izbiri slovenskih kandidatov za evropskega komisarja.