c S

Ombudsmanka EU sprožila lastno preiskavo o korupciji znotraj Eulexa

19.11.2014 11:22 Priština, 19. novembra (STA) - Evropska varuhinja človekovih pravic Emily O'Reilly je sprožila lastno preiskavo v zvezi z domnevno korupcijo znotraj misije EU na Kosovu (Eulex). Kot danes poroča bruseljski spletni portal EUobserver, je O'Reillyjeva o lastni preiskavi minuli petek že obvestila evropsko zunanjo službo (EEAS), v okvir katere spada tudi Eulex.

Ob tem je evropska ombudsmanka poudarila, da cilj njene preiskave ni, da bi preiskala očitke, ki jih je na račun nekaterih predstavnikov Eulexa izrekla tožilka iz njegovih vrst, Britanka Mariah Bamiehov, pač pa, da preveri, ali sta EEAS in Eulex storila vse potrebno, da preverita očitke.

Kot je še pojasnila O'Reillyjeva, se je za lastno preiskavo odločila, ker dvomi, ali EEAS in Eulex ustrezno preiskujeta in sta preiskovala očitke o resnih nepravilnostih, o katerih je javnost seznanila Eulexova tožilka.

Evropska varuhinja za človekove pravice ob tem še dodaja, da je EEAS nedavno imenovala Francoza Jeana Paula Jacgueja, da "preveri zadevo", a je njegov mandat, "da preveri, ali ima Eulex ustrezno proceduro za preprečevanje korupcije in ali je sledil tej proceduri" tako omejen, da želi kljub temu še sama preiskati zadevo.

Na EEAS je O'Reillyjeva, bivša irska novinarka in irska varuhinja človekovih pravic, tudi naslovila zahtevo, naj ji predajo vse dokumente v zvezi z afero.

Bamiehova je nedavno razkrila primere korupcije znotraj Eulexa, za katerega je delala tudi sama, nato pa so jo suspendirali. Visoki predstavniki misije naj bi v zameno za podkupnine med drugim ustavljali sodne postopke proti vplivnim obtožencem na Kosovu in že obsojenim urejali blažje zaporne pogoje ter se srečevali z mafijci in vplivnimi politiki na Kosovu.

Misija Eulex zaposluje 1600 policistov, sodnikov in tožilcev iz več evropskih držav, tudi iz Slovenije. Gre za največjo misijo EU, ko gre za upravljanje kriznih razmer v tujini.