c S

Do konca leta v DZ spremembe zakona o sodiščih in zakona o sodniški službi

17.11.2014 16:02 Ljubljana, 17. novembra (STA) - Vlada bo še pred koncem leta v DZ poslala spremembe zakona o sodiščih in zakona o sodniški službi, je v DZ napovedal pravosodni minister Goran Klemenčič. Spremembe bodo po njegovih besedah namenjene pospešitvi sojenja na prvi stopnji in "vpeljavi nekaterih varovalk v smislu odpravljanja korupcijskih tveganj" na podlagi priporočil Sveta Evrope.

Klemenčič je tudi zavrnil navedbe poslanke Eve Irgl (SDS), ki je v poslanskem vprašanju Klemenčiču ocenila, da slovenska sodišča množično kršijo človekove pravice. Slednje je po njenih besedah pokazala tudi raziskava nekdanjega ustavnega sodnika Lovra Šturma, ki je ugotovila, da je kar 613 sodnih senatov v preteklosti kršilo človekove pravice. Poslanko je zato zanimalo, ali bo Klemenčič sistemsko zakonsko uredil odgovornost sodnikov, ko ti kršijo človekove pravice v sodnih postopkih.

Klemenčič je ocenil, da Šturmova raziskava ne dokazuje tega, da bi bila slovenska sodišča množičen kršilec človekovih pravic. "Govori le o tem, koliko sodb nižjih sodišč je bilo razveljavljenih na višjih instancah, te številke pa so v Sloveniji povsem enake, kot so recimo v Nemčiji," je dejal. Tudi sicer meni, da raziskava ni ne vsebinsko ne metodološko primerna. Na vprašanje, ali se obetajo kakšne zakonske spremembe v smislu večje odgovornosti sodnikov, ko ti v sodnih postopkih kršijo človekove pravice, pa ni odgovoril.