c S

Sindikati zavračajo tudi večino novih vladnih predlogov ukrepov

06.11.2014 07:50 Ljubljana, 05. novembra (STA) - Sindikati javnega sektorja so zavrnili večino novih vladnih predlogov ukrepov za leto 2015. Vztrajajo pri pogovorih le o prenosu trenutnih ukrepov, pri tem puščajo odprti vprašanji napredovanj in regresa. Načeloma sprejemajo predlog glede skrajšanja tedenskega delovnika. Pogajali bi se še o ureditvi povračila potnih stroškov, a s svojim predlogom.

"Nekih posebnih preskokov tudi danes ni bilo narejenih," je potek današnjega kroga pogajanj komentiral vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Pojasnil je, da je sindikalna stran vnovič zavrnila vsa dodatna zniževanja in vztrajala pri prenosu trenutno veljavnih varčevalnih ukrepov, pri čemer za pogajanja pušča odprti vprašanji sprostitve napredovanj in regresa.

"Absolutno" pa so po Štrukljevih besedah sindikati zavrnili predlog znižanja dodatka za delovno dobo z 0,33 na 0,25 odstotka in zlasti navezavo na sprostitev napredovanj.

"Vztrajamo torej pri napredovanjih, kar bo zagotovilo nekaj nujno potrebnega kisika mladim, a ne tako, da bi se prenašala sredstva od dela, ki bi ga morali potem nadomestiti z zviševanjem plač. Edina logika znižanja dodatka za delovno dobo bi namreč bila, da moramo potem plače v vsej državi preurediti, ker tega ni mogoče kar poslati v izgubo. To je bilo nekoliko preveč naivno z vladne strani," je dodal.

Prav tako so sindikati kategorično zavrnili predlog znižanja povračila stroškov za prehrano s 3,64 na tri evre, pa tudi predlog glede ukinitve dodatka za stalnost.

Vlada si sicer želi tudi spremeniti sistem povračila potnih stroškov, kjer bi upoštevali le kilometrino na podlagi oddaljenosti od delovnega mesta. Tudi ta predlog so sindikati zavrnili, bodo pa pripravili svojega, je napovedal Štrukelj.

Poleg tega vladna stran predlaga selektivno zmanjšanje tedenske delovne obveznosti. Če torej delavec, ki sicer dela 40 ur na teden, želi delati 36 ur na teden, se lahko sam tako odloči in z delodajalcem sklene tak dogovor.

Ta predlog so sindikati "v principu" sprejeli, je dejal Štrukelj. Če bi namreč obstajala svobodna volja, bi tak predlog po njegovem mnenju nekaterim zaposlenim lahko prišel prav. So pa vlado opozorili, da je pri tej zadevi še cel niz pravnih vprašanj, ki bi jih bilo treba razrešiti.

Pogajanja se nadaljujejo čez teden dni. Do takrat bo minister za javno upravo in glavni vladni pogajalec Boris Koprivnikar vladni ekipi pojasnil odziv sindikatov na najnovejše predloge, nato bodo sprejeli nadaljnje odločitve.

"Očitno je bilo na vladni strani določeno razočaranje s sindikalnim predlogom, čeprav ne razumem zakaj, ker smo ostali v okviru napovedanega. Sem pa razumel, da bo minister v širšem krogu preverjal, kako se pogajati naprej oziroma kakšen bi lahko še bil približevalni predlog vlade," je še pojasnil Štrukelj.