c S
Sodišče zavrnilo večino zahtev za izločitev dokazov v zadevi Balkanski bojevnik, sledijo pritožbe 04.11.2014 07:50 Ljubljana, 03. novembra (STA) - Ljubljanska okrožna sodnica Andreja Sedej Grčar je zavrnila večino zahtev za izločitev dokazov, ki so jih na predobravnavnem naroku vložili zagovorniki obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik. Odločitev sodnice je za STA potrdilo več odvetnikov, ki tudi že napovedujejo pritožbe. Sodišče je iz postopka izločilo Anesa Selmana.

Obramba je na predobravnem naroku predlagala izločitev praktično vseh dokazov; slovenskih, italijanskih, srbskih in urugvajskih, saj da so pridobljeni s kršitvami človekovih pravic in so v neskladju z ustavo. Nekatere med njimi so na prvem sojenju uspešno izločili, kar je botrovalo k oprostilni sodbi za večino obtoženih. Nato pa je višje sodišče odločilo, da je šlo za nepravilno odločitev in je dokaze vrnilo v spis.

Okrožna sodnica Andreja Sedej Grčar je že ob koncu predobravnavnega roka letos septembra izpostavila, da spis obsega 27.000 strani, zato bo za sklep potrebovala več časa. Sklep, dolg 130 strani, so stranke prejele v teh dneh.

Vsem odločitev sodišča sicer še ni bila vročena, zato na sodišču odločitve niso mogli potrditi. Je pa več zagovornikov, med njimi zagovornik prvoobtoženega Dragana Tošića, Marko Bošnjak, potrdilo, da je sodnica zavrnila večino zahtev za izločitev dokazov, z izjemo nekaterih zahtev, ki sta jih podala zagovornika Jakoba Remškarja in Boštjana Kopčiča.

Remškarjev zagovornik Matjaž Markelj je za STA pojasnil, da je sodišče izločilo poročilo o tajnem opazovanju Remškarja, saj je ukrep potekel. Gorazd Fišer, ki zastopa Kopčiča, sklepa sodišča še ni prebral. Markelj medtem pravi, da se bo na odločitev sodišča najbrž pritožil, saj je izločal tudi druge dokaze, vendar se mora o tem najprej posvetovati s stranko.

Pritožbo napoveduje tudi Bošnjak, najverjetneje se mu bo med drugim, kakor napoveduje, pridružil Roman Sevšek, zagovornik Valterja Abramoviča. Sevšek je predlagal Abramovičevo izločitev in sojenje v ločenem postopku, to je storil tudi Bojan Pečnik, odvetnik Tadeja Poljaka. Sodnica ju je v skupnem sklepu zavrnila.

Je pa Sedej Grčarjeva ugodila predlogu za izločitev Anesa Selmana, sicer enega od četverice, obsojene na prvem sojenju. Po besedah njegovega zagovornika Aleša Paulina je sodnica v sklep zapisala, da se bo postopek zoper Selmana dokončal posebej. Selman je namreč pobegnil v BiH, kjer so ga pred meseci priprli, saj naj bi v neki najeti hiši gojil marihuano.

Stranke imajo osemdnevni pritožbeni rok na sklep Sedej Grčarjeve. Glede na to, da se že napovedujejo pritožbe, sojenja še ne bo.

Domnevno preprodajalsko združbo, v kateri naj bi sodelovalo 17 obtoženih, je policija razbila maja 2010. Sodišče je novembra 2012 po izločitvi dobršnega dela dokazov štiri obtožene obsodilo na zaporne kazni, ostale pa oprostilo, med njimi tudi prvoobtoženega Tošića. Po pritožbah tožilstva in obsojenih je višje sodišče novembra lani vsem štirim obsojenim zaporne kazni zvišalo, za preostalih 13 pa razveljavilo oprostilne sodbe.

Ker pa je višje sodišče razveljavilo tudi točko glede hudodelskega združevanja, bodo v tem delu sodili vsem 17, torej tudi obsojeni četverici.