c S

Vnovič objavljen razpis za slovenskega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice

03.11.2014 07:57 Ljubljana, 30. oktobra (STA) - V Uradnem listu RS je danes objavljen vnovični razpis za tri kandidate za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice. Ponovitev marčevskega razpisa, na katerega se je sicer prijavilo sedem kandidatov, je predlagal predsednik republike Borut Pahor. Hkrati je objavljen tudi razpis za mesto slovenskega sodnika na Sodišču EU v Luksemburgu.

Kot so pojasnili na pravosodnem ministrstvu, so 21. oktobra prejeli Pahorjevo pisno obvestilo, da izmed na marčevski razpis prijavljenih šestih kandidatov in ene kandidatke ne more oblikovati predloga kandidatne liste najmanj treh kandidatov za odločanje v DZ in nato na parlamentarni skupščini Sveta Evrope. Pahor je ministrstvo seznanil tudi s tem, da je svojo odločitev konec avgusta sporočil tudi vsem prijavljenim kandidatom.

Ministrstvo za pravosodje je tako razpis za kandidate za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu objavilo vnovič. Med pogoji za kandidaturo je navedeno, da mora oseba izpolnjevati pogoje za izvolitev na sodniško mesto vrhovnega sodnika ali sodnika ustavnega sodišča. Prav tako mora aktivno znati vsaj enega od jezikov, ki se pri mednarodnem sodišču uporabljajo kot uradni jezik (angleški ali francoski jezik). Kandidati se lahko na razpis prijavijo v 45 dneh po današnji objavi.

Po izteku razpisa predsednik republike izmed prijavljenih kandidatov po predhodnem mnenju vlade in sodnega sveta oblikuje listo treh kandidatov, med katerimi mora biti v skladu s priporočilom parlamentarne skupščine Sveta Evrope vsaj ena ženska. Predsednik republike listo pošlje v izvolitev državnemu zboru, novo sodnico ali sodnika pa nato izmed treh kandidatov izvoli parlamentarna skupščina Sveta Evrope po predhodnem mnenju posvetovalnega panela strokovnjakov za izvolitev sodnikov na Evropskem sodišču za človekove pravice, pojasnjujejo na pravosodnem ministrstvu.

Ob tem navajajo še, da se mandat sedanjemu sodniku na Evropskem sodišču v Strasbourgu Boštjanu M. Zupančiču izteče 31. oktobra 2015.

Obenem je pravosodno ministrstvo objavilo tudi razpis za mesto slovenskega sodnika na Sodišču Evropskih skupnosti. Kandidacijski pogoji so enaki kot v omenjenem razpisu za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice, ob tem pa je v razpisu navedeno še, da bodo imeli prednost kandidati z znanjem francoskega jezika, saj se v skladu z jezikovnimi pravili Sodišča EU sodniki brez tolmačev posvetujejo v francoskem jeziku. Prav tako imajo kandidati tudi v tem primeru časa za prijavo 45 dni od današnje objave razpisa v uradnem listu.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za pravosodje, v tem postopku sodnika izvoli državni zbor na predlog predsednika republike po predhodnem mnenju vlade in sodnega sveta. Sedanjemu sodniku na Sodišču evropskih skupnosti Marku Ilešiču mandat po njihovih navedbah poteče 6. oktobra 2015.