c S

Vrhovno sodišče razveljavilo sodbo napadalcem na Open Cafe

29.10.2014 11:32 Ljubljana, 29. oktobra (STA) - Vrhovno sodišče je razveljavilo pravnomočno sodbo napadalcem na Open Cafe, ki so junija 2009 obračunali z gejevskim aktivistom Mitjo Blažičem, poroča današnje Delo. Sodbo so razveljavili, ker se je postopek začel zaradi neupravičene hrambe sledi DNK. Tožilstvo je od nadaljnjega pregona odstopilo.

Marka Kousa, Jana Stenovca in Jerneja Šercerja, ki so bili pravnomočno obsojeni zaradi napada na Open Cafe, je vrhovno sodišče opralo krivde, ker se je postopek začel zaradi neupravičene hrambe sledi DNK, na podlagi katerih so preiskovalci izsledili trojico, ki se v skupini zamaskirancev s kamni in baklami sodelovala pri homofobnem napadu, poroča Delo.

Sodba je bila razveljavljena, ker je policija neupravičeno hranila podatke o DNK Kousa, ki so mu kot mladoletniku vzeli bris sline, pozneje pa so kazenski postopek proti njemu ustavili. Njegov zagovornik je vztrajal, da bi morala policija podatke zbrisati, kar je izpostavil tudi v zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil na vrhovno sodišče.

Primer je sicer obravnavalo tudi ustavno sodišče, ki je kot neustavno ocenilo določbo zakona o policiji, ki omogoča, da se vzorci DNK osumljencev, tudi če nisi bili pravnomočno obsojeni, hranijo do zastaranja kazenskega pregona.

Homofobni napad se je zgodil ob literarnem večeru 25. junija 2009 v lokalu Cafe Open na ljubljanskih Prulah. Okrog devetih zvečer je skupina zamaskiranih, s kamni ter baklami oboroženih mladcev, napadla lokal in obračunala z gejevskim aktivistom Mitjo Blažičem.

Marca 2010 so jih na ljubljanskem okrožnem sodišču obsodili na poldrugo leto zaporne kazni, ki pa so jo višji sodniki skrajšali. Kousa in Stenovca so obsodili na sedem mesecev, Šercerja pa na pet mesecev zapora.

Ker so kazen v celoti odslužili, je pričakovati, da bodo zaradi razveljavitve sodbe od države terjali odškodnino.

Blažič je glede razveljavitve sodbe za Delo dejal, da pravičnosti nikoli ne bo zadoščeno, a ker so napadalci v postopku mediacije krivdo priznali, trdi, "da bodo v moralnem smislu za vedno ostali zapisani kot osebe, ki so iz sovraštva do istospolno usmerjenih izvedli organiziran homofobni napad".