c S

Pri presojanju korupcije treba uveljaviti načelo sorazmernosti

28.10.2014 14:18 Ljubljana, 28. oktobra (STA) - Tisti, ki so obremenjeni s korupcijo, so iz ozadja najbolj glasni pri obtoževanju drugih, ki so pretežno pošteni, je ob predstavitvi centra za informiranje in pravno svetovanje prijaviteljem korupcije poudaril premier Miro Cerar. To logiko je treba po njegovem prepričanju preseči in pri presojanju korupcije uveljaviti načelo sorazmernosti.

Center za zagovorništvo, informiranje in pravno svetovanje prijaviteljem korupcije je bil ustanovljen v okviru projekta Spregovori, ki ga izvaja Transparency Inetrnational Slovenia. V centru nudijo brezplačno in zaupno pravno svetovanje pričam in žrtvam korupcije. S tem mehanizmom se državljanom pomaga v boju proti korupciji in prepoznava najbolj kritična področja korupcije, v katerih so reforme najbolj potrebne. Na podlagi podatkov, pridobljenih prek delovanja centra, o posledicah in mehanizmih korupcije, Transparency International oblikuje in sodeluje v strateškem zagovorništvu za sistemske spremembe v področni zakonodaji in praksi.

Cerar je danes kot slavnostni govornik ob predstavitvi centra poudaril, da podpira idejo projekta, saj je treba spregovoriti o stvareh, ki so boleče in družbeno pomembne. Prepogosto si Slovenci po njegovem prepričanju zatiskajo oči in ne spregovorijo. Mnogi se ne zavedajo, kako pomembno je ne samo govoriti o tem problemu, ampak biti pri tem tudi odgovoren. "Ljudje namreč v današnjih časih preko medijev, forumov ipd. nekritično in neodgovorno obtožujejo, kritizirajo in izražajo dvome," je pojasnil Cerar.

Preko projekta Spregovori je možno jasno ugotoviti, kdo je tisti, ki naznani korupcijo ali nezakonito ravnanje, za to pa prevzame tudi odgovornost. Kot ugotavlja, tisti, ki kritizirajo, kritiko izražajo na nekulturen in nekonstruktiven način ter se ob tem skrivajo v anonimnosti.

Po njegovem prepričanju je še bolj nevarno to, "da se v tej družbi postavlja za edini kriterij brezmadežnost", kljub temu da tega ne dosega nihče. Cerar je dodal, da je v Sloveniji veliko hinavščine. "Tisti, ki so res obremenjeni s korupcijo, so iz ozadja najbolj glasni pri obtoževanju drugih, ki so pretežno pošteni. Temu prisluhnejo tudi mediji in se tako pogosto širijo nepreverjene informacije," je poudaril premier.

To sprevrženo logiko je treba po njegovem prepričanju preseči. Pri presojanju korupcije je tako treba uveljaviti načelo sorazmernosti. Cerar je še pojasnil, da vsak prekršek zahteva neko sankcijo, vendar mora biti ta sorazmerna teži dejanja in škodi, ki je bila povzročena.

Po besedah predsednice Transparency Interantional Slovenia Simone Habič se je po svetu odprlo več kot 90 tovrstnih centrov, na katere se je obrnilo že 140.000 državljanov. Letos so s projektom Spregovori takšen center odprli tudi v Sloveniji. Cilj projekta je, da državljanom, ki se soočajo s problemom korupcije, zagotovijo alternativni pravni instrument.