c S

Vrhovno sodišče ob Evropskem dnevu pravosodja objavlja zbirko pogostih vprašanj in odgovorov

27.10.2014 07:46 Ljubljana, 25. oktobra (STA) - Vrhovno sodišče RS je ob evropskem dnevu pravosodja, ki ga obeležujemo danes, na spletu objavilo zbirko pogosto zastavljenih vprašanj, ki se nanašajo na sodne postopke in sodno upravo, ter odgovore nanje. S tem želijo, kot navajajo, državljanom olajšati in izboljšati dostop do različnih informacij o sodiščih in sodnih postopkih.

Kot so zapisali na vrhovnem sodišču, so bili do zdaj odgovori na konkretna vprašanja državljanom posredovani neposredno po elektronski pošti ali po telefonu, zdaj pa jih objavljajo tudi javno na spletnih straneh.

V objavljeni zbirki so posamična vprašanja razdeljena v pet osnovnih kategorij (kazensko pravo, civilno pravo, upravno pravo, delovno pravo in splošno) ter več podkategorij. Vsako vprašanje in odgovor nanj sta opremljena s ključnimi besedami, ki omogočajo povezavo med podobnimi oziroma povezanimi vprašanji in odgovori, in tako usmerjajo uporabnika pri pridobivanju nadaljnjih informacij o vprašanju, ki ga zanima.

V zbirki se trenutno nahaja več kot dvesto vprašanj z odgovori. Pri tem sistem uporabnikom omogoča tudi posredovanje povratne informacije o ustreznosti odgovorov ter predvideva njihovo sprotno posodabljanje in dopolnjevanje, s čimer naj bi se kakovost informacij še izboljšala.

Na vrhovnem sodišču poudarjajo, da odgovori ne predstavljajo mnenja sodstva o posamezni zadevi in nimajo narave pravnega nasveta, saj morajo sodišča pri komunikaciji s strankami ohranjati nepristranskost in konkretnih nasvetov praviloma ne smejo dajati. Odgovori so tako zgolj informativne narave, namenjeni olajšanemu in izboljšanemu dostopu državljanov do različnih informacij o sodiščih, dodajajo.