c S

Vlada določila besedilo predloga novele zakona o kazenskem postopku

23.10.2014 08:41 Ljubljana, 22. oktobra (STA) - Vlada je danes določila besedilo predloga novele zakona o kazenskem postopku, ki usklajuje zakonodajo z evropskima direktivama. Evropska komisija je proti Sloveniji zaradi zamudi pri njihovi implementaciji že sprožila postopek opomina, zato je nujno čim prejšnje sprejetje novele, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Predlog novele vsebuje manjše spremembe in dopolnitve zakona, ki so potrebne zaradi določb evropske direktive o pravici do tolmačenja in prevajanja v kazenskih postopkih ter direktive o pravici do obveščenosti v kazenskem postopku.

Zakon o kazenskem postopku v veljavnem besedilu večinoma že vsebuje določbe, ki so usklajene z navedenima direktivama. Zato se z novelo le deloma dopolnjujejo pravila prevajanja in tolmačenja v predkazenskem in kazenskem postopku, pravni pouki, pritožba zoper policijsko pridržanje, ki traja več kot šest ur, in pritožbeni razlog v zvezi z uporabo jezika v postopku.

Prejšnja vlada je predlog novele že junija posredovala DZ, a ga ta zaradi poteka mandata ni obravnaval. Vlada državnemu zboru predlaga obravnavo po nujnem zakonodajnem postopku, saj se je rok za implementacijo obeh direktiv že iztekel.

Kot opozarjajo v vladi, je Evropska komisija proti Sloveniji zaradi zamude pri implementaciji direktive o pravici do tolmačenja in prevajanja v kazenskih postopkih že začela postopek opomina. Zaradi obrazložitve, da je predlog v pripravi in ga bo DZ obravnaval čim prej, je komisija nato postopek prekinila, a ga bo v primeru, če novela ne bo sprejeta najpozneje do decembra, nadaljevala.

Za izvajanje te direktive bo treba policiji, državnemu tožilstvu in sodišču v letu 2015 zagotoviti dodatna proračunska sredstva v skupni vrednosti nekaj več kot 1,4 milijona evrov na leto, pojasnjujejo v vladi

Tudi v zvezi z direktivo o pravici do obveščenosti v kazenskem postopku je Evropska komisija že

začela postopek z opominom, zato je sprejetje predloga novele nujno, je še navedeno v gradivih po seji vlade.